Με χαμηλότερο ρυθμό έτρεξε το 2024 η οικονομία - Τι δείχνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με χαμηλότερο ρυθμό έτρεξε το 2024 η οικονομία - Τι δείχνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Το ΑΕΠ του έτους 2024 σε όρους όγκου παρουσίασε αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 2023, έναντι αύξησης 2,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2025.

Στο 2,1% διαμορφώθηκε τελικά η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024, σύμφωνα με την δεύτερη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή έναντι 2,3% που ήταν η πρώτη εκτίμηση τον περασμένο Μάρτιο.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η αναθεώρηση του ΑΕΠ του 2024 σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση για το ίδιο έτος που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο 2025 και προερχόταν από το άθροισμα των τεσσάρων τριμήνων του έτους, οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των στοιχείων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2024, καθώς και των επικαιροποιημένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για τη δημόσια κατανάλωση, τις επιδοτήσεις και τους φόρους επί των προϊόντων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση των ετήσιων εθνικών λογαριασμών από την ΕΛΣΤΑΤ:

τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,3% σε σχέση με το 2023. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 2,5% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,6%.

Η πρώτη εκτίμηση ήταν για αύξηση 0,7% στην τελική καταναλωτική δαπάνη με αύξηση 2,1% στις δαπάνες των νοικοκυριών και μείωση 4,1% στην καταναλωτική δαπάνη γενικής κυβέρνησης.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 4,8% από 5,5% που ήταν η πρώτη εκτίμηση. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 1% σε σχέση με το 2023 σταθερές σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση.

ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου σημείωσε αύξηση 17,4% έναντι 23,1% που ήταν η πρώτη εκτίμηση, ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις) αυξήθηκε 4,5% όπως ήταν και η πρώτη εκτίμηση.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2024 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το έτος 2023.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2024 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το έτος 2023. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2024 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το έτος 2023. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2024 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το έτος 2023.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα στοιχεία έτους 2022 αναθεωρήθηκαν, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων των στατιστικών επιχειρήσεων (SBS), γεγονός που επέτρεψε ακριβέστερη κατανομή των συνιστωσών στους πίνακες προσφοράς και χρήσεων, καθώς και εκ νέου εξισορρόπηση του συστήματος. Τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2024 αποτελούσαν εκτιμήσεις, βασισμένες σε κατάλληλους οικονομικούς δείκτες και προκαταρκτικούς πίνακες προσφοράς και χρήσεων.

Ποιοι δείκτες αναθεωρήθηκαν

Η αναθεώρηση των στοιχείων των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών έγινε στη βάση της αξιοποίησης νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές όπως:

• Ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των Ερευνών Διάρθρωσης Επιχειρήσεων για το έτος 2022.

• Επικαιροποίηση εκτιμήσεων για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) για τα έτη 2022-2023 και ενσωμάτωση νέων εκτιμήσεων για το έτος 2024.

• Ενσωμάτωση του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων για το έτος 2022.

• Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων εξωτερικού εμπορίου για τα έτη 2023-2024.

• Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων ισοζυγίου πληρωμών για τα έτη 2023-2024.

• Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για τα έτη 2022-2024.

• Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων με τη χρήση διοικητικών φορολογικών στοιχείων για τα Μη–Κερδοσκοπικά Ιδρύματα που εξυπηρετούν Νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) για τα έτη 2022- 2024.

• Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων για τους κλάδους της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας για τα έτη 2022-2024.

• Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων βραχυχρόνιων δεικτών για τα έτη 2023-2024.

• Ενσωμάτωση επικαιροποιημένων στοιχείων απασχόλησης για τα έτη 2022-2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Στην Ελλάδα ζεις με 11.791 ευρώ τον χρόνο και στην Ευρώπη…

Αυξήσεις έως 1.036% στις αποδοχές των φαντάρων - Όλα τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Φοροδιαφυγή σε 42 Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων - Πρόστιμα και λουκέτα

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider