Την πεποίθησή του ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Τζερόμ Πάουελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η συνάντηση είχε θετικό τόνο και πιστεύει ότι η Fed είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
«Νομίζω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση για τα επιτόκια. Και ο Πάουελ μου είπε... με εμφατικό τρόπο πως η χώρα τα πάει καλά», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Κατάλαβα τι σημαίνει αυτό και νομίζω ότι θα αρχίσει να προτείνει χαμηλότερα επιτόκια» πρόσθεσε.
Ο Πάουελ και οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής διστάζουν να μειώσουν τα επιτόκια καθώς περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο που έχουν οι δασμοί του Τραμπ στον πληθωρισμό. Ένα από τα επιχειρήματα που έχει προβάλει ο Πάουελ ενάντια σε μία κίνηση είναι ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια, καθώς οι αξιωματούχοι παρακολουθούν την εξέλιξη των δεδομένων.
Το κλίμα μετά τη συνάντηση της Πέμπτης είναι λιγότερο τεταμένο μετά από μήνες έντασης και διαμάχης ανάμεσα στον Λευκό Οίκο επί Τραμπ και Fed υπό Πάουελ. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν την περιοδεία ως θετική, με έναν αξιωματούχο της Fed να τονίζει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αισθάνεται τιμή που φιλοξένησε τον Tραμπ καθώς και άλλους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του τετ α τετ της Πέμπτης, ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του θα αναθεωρήσουν τη στάση τους για τα επιτόκια. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα κάνει το σωστό», επεσήμανε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Εννοώ, μπορεί να είναι λίγο αργά, όπως λένε, αλλά πιστεύω ότι θα κάνει το σωστό» πρόσθεσε.