Ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός «Τειρεσίας»

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
 Ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός «Τειρεσίας»

Υποχρεωμένα είναι πλέον από την 1η Ιανουαρίου 2017 όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πραγματοποιούν αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για όλες τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling». Αυτό θα γίνεται μέσω ενός κεντρικού αποθετηρίου, το οποίο είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτόν τα κράτη μέλη και οι εθνικές φορολογικές υπηρεσίες θα έχουν στις διάθεσή τους τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να εντοπίσουν ορισμένες καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Κάθε έξι μήνες, οι εθνικές φορολογικές αρχές θα αποστέλλουν στο αποθετήριο έκθεση που θα περιλαμβάνει όλες τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» που έχουν εκδώσει.

Τα άλλα κράτη μέλη θα είναι τότε σε θέση να ελέγξουν τους καταλόγους αυτούς και να ζητήσουν από το κράτος μέλος έκδοσης λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη απόφαση. Η πρώτη αυτή ανταλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Έως την 1η Ιανουαρίου 2018, τα κράτη μέλη θα οφείλουν επίσης να υποβάλλουν τις ίδιες πληροφορίες για όλες τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» που εκδόθηκαν από τις αρχές του 2012.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider