Στα βήματα της Wall Street η Ευρώπη: Ετοιμάζεται να υιοθετήσει το T+1 - Πότε «κλειδώνει»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα βήματα της Wall Street η Ευρώπη: Ετοιμάζεται να υιοθετήσει το T+1 - Πότε «κλειδώνει»
Οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Wall Street και να εφαρμόσουν το σύστημα Τ+1.

Tο ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Wall Street και να εφαρμόσουν το σύστημα Τ+1, που σημαίνει ότι ο διακανονισμός των συναλλαγών θα γίνεται πλέον εντός 24 ωρών, από τους τελευταίους μήνες του 2027, φαίνεται πως εξετάζουν έντονα αξιωματούχοι της Γηραιάς Ηπείρου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θέτει το τέταρτο τρίμηνο του 2027, το πρώτο τρίμηνο του 2028 ή το τέταρτο τρίμηνο του 2028 ως πιθανούς στόχους για την επιτάχυνση του χρόνου διακανονισμού των συναλλαγών από τις δύο ημέρες, σε μία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής της ρυθμιστικής αρχής, Antonio Ocaña Alvarez.

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη σε δημόσια ακρόαση την Τετάρτη, περίπου το 70% των ερωτηθέντων ζήτησε να γίνει η μετάβαση το 2027. «Το ερώτημα δεν είναι πλέον το αν, αλλά το πώς και το πότε» δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, Mairead McGuinness.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες προχώρησαν στην υιοθέτηση του T+1 στα τέλη Μαΐου, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο σχολίασε ότι θα πραγματοποιήσει την μετάβαση μέχρι το τέλος του 2027. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η επαναφορά του Τ+1 είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει ορισμένες δυσκολίες στην αρχή, όπως η δυνατότητα των διεθνών επενδυτών να προμηθευτούν εγκαίρως δολάρια, ή ο περιορισμένος χρόνος για τη διόρθωση λαθών.

Η εποχή του Τ+1 τη δεκαετία του 1920, που χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακή απόδοση των μετοχών, τερματίστηκε επειδή η χειρωνακτική φύση των συναλλαγών καθιστούσε αδύνατη τη διαχείριση των ολοένα και αυξανόμενων συναλλαγών. Ο χρόνος διακανονισμού έφτασε τις 5 ημέρες. Μειώθηκε στις 3 ημέρες τη δεκαετία του 1990, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 και έπειτα στις 2 ημέρες το 2017, ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη σύγχρονη χρηματιστηριακή αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με τεχνοράλι - Ρεκόρ για S&P και Nasdaq

Σε επενδυτική βαθμίδα και από τη DBRS η Eurobank

Τριπλό... «χτύπημα» για την Volkswagen: «Αγκάθι» η Audi - Απώλειες για τη μετοχή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider