Παπακυρίλλου (ΕΑΤ): Κριτήρια ESG στα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για «εκπαιδευτικούς» λόγους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπακυρίλλου (ΕΑΤ): Κριτήρια ESG στα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για «εκπαιδευτικούς» λόγους
Στήριξη και «εκπαίδευση» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φιλοδοξεί να παρέχει το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που τρέχει εδώ και μία βδομάδα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στήριξη και «εκπαίδευση» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φιλοδοξεί να παρέχει το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), που τρέχει εδώ και μία βδομάδα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όπως εξήγησε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ισμήνη Παπακυρίλλου, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, το ΤΕΠΙΧ θα χορηγήσει δάνεια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και στόχος είναι να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Η Ελλάδα έχει έντονη επιχειρηματικότητα και βλέπουμε εταιρείες να αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν επενδύσεις, κυρίως στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», ανέφερε η κ. Παπακυρίλλου. «Πρέπει να βελτιώσουμε την κινητικότητα των εταιρειών και εκεί συναντάμε τις μεγαλύτερες δυσκολίες», παραδέχθηκε. Για αυτόν τοω σκοπό το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ καλύπτει, επίσης, κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά σχέδια.

Όπως σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για τη χορήγηση δανείου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ο επιχειρηματίας θα πρέπει να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο που θα αφορά στα κριτήρια ESG.

«Πρόκειται για ένα απλό ερωτηματολόγιο, πολύ πιο απλό από αυτό που θα κληθεί στο μέλλον να συμπληρώσει στις τράπεζες», τόνισε εξηγώντας ότι αυτή η διαδικασία ενσωματώθηκε στο ΤΕΠΙΧ για να «εκπαιδεύσει» τους επιχειρηματίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα κριτήρια ESG, που σύντομα θα είναι καθοριστικά για τη λήψη χρηματοδότησης. «Τα κριτήρια ESG είναι πολύ σημαντικά και οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να μείνουν πίσω, πρέπει να αρχίσουν την εσωτερική αξιολόγηση», επεσήμανε.

Στον εκπαιδευτικό ρόλο των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζες περιλαμβάνεται και το κομμάτι mentoring που συνοδεύει τα μικρά δάνεια για την αγροτική επιχειρηματικότητα και προσφέρει 300 ευρώ ανά ΑΦΜ για υπηρεσίες mentoring.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα απ' όταν άνοιξε το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και αυτό με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξη. Είναι μία ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Θέλουμε να πετύχουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη διεύρυνση και για αυτό πρέπει να απευθύνουμε και σε αρκετά μικρές εταιρείες. Αυτό έχει κάποιο ρίσκο», παραδέχθηκε η κ. Παπακυρίλλου.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ περιλαμβάνει δύο επιμέρους Ταμεία, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων και μπορεί να καλύψει με εγγυήσεις έως και το 80% του χορηγούμενου δανείου, γεγονός, που δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να φτάσουν σε επιχειρήσεις που διαφορετικά θα τις είχαν αποκλείσει. Υλοποιείται με τη συνεργασία 12 ελληνικών τραπεζών και ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του είναι ότι περιλαμβάνει ένα ειδικό ταμείο με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ, που απευθύνεται σε νεοσύστατες εταιρείες ενός έως πέντε ετών.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1η Ιουνίου και διοργανώνεται από την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider