Βιομηχανία: Καθυστερήσεις στην «ενεργοποίηση» των επιδοτήσεων του TCTF

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιομηχανία: Καθυστερήσεις στην «ενεργοποίηση» των επιδοτήσεων του TCTF
Εκκρεμεί η Υπουργική Απόφαση για τον μηχανισμό επιδότησης των επιλέξιμων επιχειρήσεων μέσω του προσωρινού και έκτακτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων (TCTF).

Επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε πριν από λίγες ημέρες η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού επιδότησης μέσω του προσωρινού και έκτακτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων (TCTF).

Όπως αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, από 19/12/2023 είναι σε ισχύ μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης (SA 107915), ο οποίος προβλέπει ότι οι βιομηχανίες, που περιλαμβάνονται στο Annex I του Temporary Crisis and Transitional Framework (TCTF), δικαιούνται ποσού επιδότησης, που υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου που λαμβάνει υπόψη τη διαφορά του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας την επιλέξιμη περίοδο από 1.4.2023- 30.6.2024 με το κόστος ενέργειας κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι το 2021, προσαυξημένη κατά 50%, εφόσον επιπλέον πληρούνται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ένωση, το εν λόγω μέτρο όχι μόνο έχει ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και εκταμιευτεί τα αντίστοιχα ποσά.

Καταβολή έως τέλος Σεπτεμβρίου

Ο ΔΑΠΕΕΠ ορίζεται ως ο υπεύθυνος διαχειριστής του μέτρου (παράγραφος 10 της εγκριτικής), ο οποίος πρέπει να κατασκευάσει την πλατφόρμα για την καταχώρηση των αιτούμενων στοιχείων, να ελέγξει την εγκυρότητα τους και να κάνει την εκκαθάριση.

Είναι προφανές ότι ο ΔΑΠΕΕΠ δεν έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει την πλατφόρμα, καθώς δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο για το νέο αυτό μηχανισμό. Η καταχώρηση των στοιχείων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.7.2024 (παράγραφος 31), η δε πληρωμή της αποζημίωσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30.9.2024 το αργότερο (παράγραφος 13).

"Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η ΥΑ, βάσει των ανωτέρω είναι προφανές ότι οι αναγραφόμενες ημερομηνίες στην εγκριτική είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν. Το γεγονός, ότι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) κάθε επιλέξιμης βιομηχανίας για την επιλέξιμη περίοδο (2023) αφενός πρέπει να είναι μικρότερη του 40% της ΑΠΑ της στην περίοδο αναφοράς (2021), αφετέρου η ΑΠΑ της στην ίδια περίοδο συνυπολογίζοντας την ενίσχυση πρέπει σωρευτικά να είναι μικρότερη του 70% της ΑΠΑ στην περίοδο αναφοράς 2021, έχει σαν αποτέλεσμα οι βιομηχανίες οι οποίες τελικά θα λάβουν την ενίσχυση να είναι πολύ λίγες", σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ.

Στα 40 εκατ. το ποσό

Οι βιομηχανίες αυτές, αφού ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια ως προς τα οικονομικά τους αποτελέσματα, είναι προφανές ότι έχουν πραγματικά ανάγκη της ενίσχυσης αυτής για να ξεπεράσουν τις αρνητικές επιπτώσεις, που είχαν για αυτές οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας το 2023 (χαλυβουργίες).

Είναι προφανές ότι για την περίοδο από 1.2.2024-30.6.2024 οπότε και οι τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά είναι μειωμένες το υπολογιζόμενο ποσό προς ενίσχυση θα είναι μηδενικό. Το ποσό της ενίσχυσης θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό (παράγραφος 12). Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται για το 70% της κατανάλωσης στην αντίστοιχη περίοδο αναφοράς και επιπλέον ότι μειώνεται κατά 20%, γίνεται αντιληπτό ότι το τελικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα ξεπεράσει τα 40εκ € ως προς τα 150 εκ € που έχουν εγκριθεί.

"Εξ αυτού συνάγουμε ότι η επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μικρή, ενώ τα ποσά της επιδότησης, παρότι είναι μικρά, είναι πολύ σημαντικά για τις λίγες βιομηχανίες που τα δικαιούνται και τα οποία έλαβαν υπόψη τους στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους το 2023", αναφέρεται στην επιστολή.

Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι τα ποσά, που τελικά θα δοθούν στο πλαίσιο του μηχανισμού της Αντιστάθμισης είναι μειωμένα κατά 40% ως προς τα ποσά που δικαιούνται οι εν λόγω βιομηχανίες, είναι προφανές το πόσο σημαντικό είναι για τις βιομηχανίες, που είναι επιλέξιμες και για το μηχανισμό TCTF, να λάβουν αυτήν την ενίσχυση.

Βάσει των ανωτέρω θεωρούμε ότι πρέπει να επισπευστεί η έκδοση της ΥΑ για την υλοποίηση του εν λόγω μηχανισμού επιδότησης στο πλαίσιο του ΤCTF σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στην εγκριτική απόφαση της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πώς κατανέμονται οι καταθέσεις στην επικράτεια - Κατά 14,785 δισ. ευρώ αύξησαν τον καταθετικό τους πλούτο τα νοικοκυριά την τελευταία διετία

Επιχειρηματίες θέλουν να γίνουν οι άντρες, δημόσιοι υπάλληλοι οι γυναίκες - Οι νέοι προτιμούν να εργαστούν στο εξωτερικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider