Παπαθανάσης: Την άλλη εβδομάδα το αίτημα για τη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης – Νέο πρόγραμμα μισού δισ. για τη στήριξη ΜμΕ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Την άλλη εβδομάδα το αίτημα για τη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης – Νέο πρόγραμμα μισού δισ. για τη στήριξη ΜμΕ
Ξεχωριστά θα γίνουν τα δύο αιτήματα για την τέταρτη δόση των δανείων και των επιχειρήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου. Στόχος είναι να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, επισήμανε.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί το αίτημα για την τέταρτη δόση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ το αίτημα για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων προσδιορίστηκε για τον Μάιο, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Ακόμη, ανακοίνωσε την άμεση λειτουργία ενός ακόμη προγράμματος εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα τρέξει συμπληρωματικά με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως στόχος είναι να συνεχίσει η χώρα μας να είναι στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, που είναι κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου. Όπως είπε, η χώρα μας θα έχει και φέτος πολλαπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%. Ακόμη έχουμε λάβει το 41% των διαθέσιμων κονδυλίων ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοινώνοντας πως τα δύο αιτήματα για την τέταρτη δόση των δανείων και των επιχειρήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν ξεχωριστά, όπως είχε δηλώσει και στην συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα στο insider.gr.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται το αίτημα για την τέταρτη δόση των δανείων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ για το αίτημα για την τέταρτη δόση των επιχορηγήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ θα υποβληθεί εντός του Μαΐου, καθώς απομένουν να εκπληρωθούν δύο από τα συνολικά 20 ορόσημα.

Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, τα δύο ορόσημα που εκκρεμούν είναι οι έγκριση τουλάχιστον 9.600 αιτήσεων στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις (Εξοικονομώ επιχειρώντας, αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις) και η ανάθεση της σύμβασης της Διπλής Ανάπλασης από τον Δήμο Αθηναίων.

Σε ερώτημα για πιθανές καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην δικαιοσύνη, ανέφερε, αλλά όπως είπε. από όπου μπορούμε σε συνεργασία και με τα υπουργεία, αντιμετωπίζουμε το κάθε ζητημα.

Νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως έγραψε προ ημερών το insider.gr, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε και την ενεργοποίηση του ποσού 500 εκατ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθεί για το προγράμματος παροχής εγγυήσεων για τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό που θα παρέχει εγγυήσεις για έως το 70% του αιτούμενου ποσού χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί σε τρία προγράμματα υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Πλέον μαζί με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ θα έχουμε δύο προγράμματα στήριξης κατά βάση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την παροχή επιχειρηματικών δανείων, δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη προσπάθεια είναι να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Επιπλέον επιδότηση από το ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβριο

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε πως τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει ένα ακόμη πρόγραμμα επιδοτήσεων για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βασικό άξονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Όπως έχει γράψει το insider.gr, το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να αξιοποιήσει κονδύλια των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έμειναν αδιάθετα.

Ειδική αναφορά έγινε και στην μεγάλη συμμετοχή στις δύο δράσεις για την ενίσχυση νέων και υπό ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως σημείωσε ο ειδικός γραμματέας προγραμμάτων ΕΤΠΑ – ΤΑ, Γιώργος Ζερβός στις δύο δράσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις και για την γενική επιχειρηματικότητα κατατέθηκαν 9.900 αιτήσεις ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες αλλά και τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 350 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η ειδική γραμματέας προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) δήλωσε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται η ενεργοποίηση σημαντικών προκλήσεων στον τομέα της Υγείας και της Απασχόλησης. Όπως είπε έχει ξεκινήσει μεταφοράς κρατικών ενισχύσεων στη ΔΥΠΑ που σημαίνει πως θα ξεκινήσουν προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, για νέους ελεύθερους επαγγελματίες κλπ.

Νομοσχέδιο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, έκανε λόγο για το μεγαλύτερο ΠΔΕ της τελευταίας 15ετίας και σημείωσε πως τις επόμενες εβδομάδες οριστικοποιείται το σχέδιο νόμου για το ΠΔΕ που όπως είπε με την κωδικοποίηση των διατάξεων θα μπει τάξεις στις δημόσιες δαπάνες που δεν υπήρχε στο παρελθόν. «Στο σχέδιο νόμου δεν θα ρυθμίζονται μόνο διαχειριστικά ζητήματα αλλά θα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για να υλοποιούνται απρόσκοπτα τα έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ΕΣΠΑ ο κ. Σκάλκος σημείωσε πως το 2014-2020 έκλεισε επιτυχώς, δαπάνες καταχωρούνται μέχρι το τέλος του έτους και όπως φαίνεται θα κλείσει στο 120%. «Έχουμε μεταφορές και ευτυχώς λίγες δημοσιονομικές διορθώσεις. Ο τελικός λογαριασμός θα γίνει στο τέλος του έτους», σημείωσε συμπληρώνοντας πως το πρόγραμμα για το 2021-2027 ξεκίνησε τη χρονιά με τη δυναμική που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη. «Η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει θετικές επιδόσεις στην υλοποίηση των έργων. Είμαστε στις πρώτες θέσεις απορρόφησης στην ΕΕ, ενώ μόνο 13 κράτη από τα 27 έχουν να επιδείξουν δαπάνες. Εμείς παραμένουμε στην τρίτη θέση», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ 2024: Στα 772 δισ. ευρώ η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων - Ο χάρτης ανά περιφέρεια

Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται για επαγγελματίες το 2025 – Παραμένει στις επιχειρήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» - Ξεκινούν οι αιτήσεις για την ανακαίνιση 12.500 κλειστών σπιτιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider