Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ - Επιχειρώ – Επιδοτήσεις 176,75 εκατ. για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή τομέα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ - Επιχειρώ – Επιδοτήσεις 176,75 εκατ. για την ενεργειακή απόδοση στον τριτογενή τομέα
Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα, γνωστό ως «Εξοικονομώ-Επιχειρώ».

Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα, γνωστό ως «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», με συνολικό προϋπολογισμό 176,75 εκατ. ευρώ. Ύστερα από τη νέα παράταση που ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΥΠΕΝ, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις μέχρι τις 15 Μαΐου, στις 18:00.

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Οι χρήστες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα. Συγκεκριμένα, απαιτείται η σύνδεση του χρήστη στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση διαπιστευτηρίων της επιχείρησης (χρήστης, κωδικός) του TaxisNet, για την οποία υποβάλει αίτηση συμμετοχής, η συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων και η υποβολή της αίτησης.

Ειδικότερα, όταν ο χρήστης εισέρχεται στο σύστημα θα πρέπει να συμπληρώσει στην πλατφόρμα τα ακόλουθα στοιχεία: τα βασικά στοιχεία επιχείρησης, τα στοιχεία ταυτότητας εκπροσώπων, τα στοιχεία εταιρικής σύνθεσης, ταστοιχεία του τόπου εκτέλεσης υλοποίησης των δαπανών, τις επιλέξιμες δαπάνες που εκτιμά ότι θα υλοποιήσει, τους όρους και τις προϋποθέσεις. Ο χρήστης υποβάλει τα παραπάνω στοιχεία μέσω συμπλήρωσης των αντίστοιχων φορμών ή/και προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, συμπεριλαμβανομένων των υπεύθυνων δηλώσεων των Παραρτημάτων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου της αίτησης συμμετοχής διενεργείται, πριν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, αυτόματα από την πλατφόρμα, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων (Sorefsis.gr), έλεγχος σώρευσης έτσι ώστε εντοπιστούν τυχόν κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση. Ένταξη και Έλεγχος Αίτησης Συμμετοχής Κάθε αίτηση ελέγχεται από τον Φορέα Υλοποίησης με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα. Το αποτέλεσμα του ελέγχου (Έγκριση ή Απόρριψη) καταγράφεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και κοινοποιείται ηλεκτρονικά στον χρήστη που υπέβαλε την Αίτηση Συμμετοχής. Τυχόν απόρριψη μίας αίτησης που οφείλεται σε έλλειψη ή λάθος του υποβάλλοντος δεν αποτρέπει την επανυποβολή της. Μετά την απόρριψη μιας αίτησης ο αιτών έχει τη δυνατότητα να προβεί σε νέα υποβολή. Μετά την υποβολή του 1ου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή της πρώτης Έκθεσης Ενεργειακού Ελέγχου, κατά περίπτωση, και την υλοποίηση της παρέμβασης, ο χρήστης πρέπει να υποβάλει στην πλατφόρμα και τα διακριτά παραστατικά των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν (προμήθειας επιλέξιμου εξοπλισμού, υπηρεσιών εγκατάστασης και έκδοσης ΠΕΑ/ Έκθεσης Ενεργειακού Ελέγχου), και το 2ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)/ 2η Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου, κατά περίπτωση. Τέλος, ο χρήστης υποβάλλει Αίτημα Επαλήθευσης–Πιστοποίησης Δαπανών, έτσι ώστε να γίνει σχετικός έλεγχος μέσω του οποίου θα τεκμηριωθεί η επίτευξη του ενεργειακού στόχου. Σε περίπτωση μη επιτρεπτής απόκλισης από τον ενεργειακό στόχο, εκδίδεται απόφαση ανάκλησης της απόφασης ένταξης (Απόφαση Απένταξης) από το Πρόγραμμα ενώ σε περίπτωση επίτευξης του ενεργειακού στόχου, εκκινεί η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης.

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στο «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»- Το ύψος της επιδότησης

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Όπως προβλέπεται, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Τροχάδην για αιτήσεις από σήμερα με σειρά προτεραιότητας

Προ των πυλών το «Εξοικονομώ» για Τουρισμό και τριτογενή τομέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider