«Πικρά» μαντάτα για τη σοκολάτα – Φόβοι για ελλείψεις και πρωτοφανείς ανατιμήσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πικρά» μαντάτα για τη σοκολάτα – Φόβοι για ελλείψεις και πρωτοφανείς ανατιμήσεις
Πώς το ξέφρενο ράλι της διεθνούς τιμής του κακάο ρίχνει βαριά τη σκιά του στην εγχώρια αγορά σοκολάτας. Θορυβημένες οι σοκολατοβιομηχανίες, σε αναστάτωση ο κλάδος της ζαχαροπλαστικής. Φόβοι για ελλείψεις και προβλέψεις πώς… τα χειρότερα των ανατιμήσεων έρχονται τον Σεπτέμβριο.

Αναστάτωση και στην ελληνική αγορά έχει επιφέρει η ξέφρενη πορεία που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές του κακάο, καθώς εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένη κρίση στον χώρο της σοκολάτας. Μια κρίση που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους κλάδους από όσους φαντάζεται κανείς, αλλά και να γίνει άμεσα ορατή στις τσέπες των καταναλωτών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι σοκολατοβιομηχανίες στην Ελλάδα είναι έντονα θορυβημένες, παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα την πορεία της τιμής του νέου… χρυσού, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για τα συμβόλαια που έχουν με ξένους προμηθευτές για την προμήθεια του κακάο, της πρώτης ύλης για την παραγωγή της σοκολάτας.

Το ράλι του κακάο προκαλεί… ίλιγγο, με την τιμή του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να σκαρφαλώνει πριν από μερικά 24ωρα στο ιστορικό υψηλό των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, κερδίζοντας πάνω από 1.000 δολάρια μέσα σε μόλις δύο 24ωρα και κάνοντας τους traders ανά τον κόσμο να τρίβουν τα μάτια τους. Τους τελευταίους 12 μήνες, η τιμή του κακάο έχει μετρήσει μια πρωτοφανή άνοδο της τάξης του 186% (!), ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα διαπραγμάτευσης γνωστών πολύτιμων μετάλλων, αλλά και του Bitcoin.

Πέραν των σοκολατοβιομηχανιών, έντονη ανησυχία εκφράζει και ο κλάδος της ζαχαροπλαστικής καθώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ξέφρενη κούρσα του κακάο και πόσο θα αυξηθεί η τιμή της σοκολάτας.

Διαβάστε ακόμη: Κακάο: Το ράλι ξεπερνά μέχρι και το Bitcoin - Aπό «χρυσάφι» σοκολάτα και πασχαλινά αυγά

«Ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ήδη η τιμή της σοκολάτας έχει αυξηθεί κατά 60%», δηλώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Ιωάννης Γλύκος. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. «Φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις από τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές θα αυξηθούν, δεν αποκλείεται μάλιστα να τριπλασιαστούν», προβλέπει.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί, ο κλάδος της ζαχαροπλαστικής θα πληγεί ετεροχρονισμένα από το πρωτοφανές ράλι των διεθνών τιμών του κακάο. «Ο κλάδος έχει φροντίσει από καιρό και τώρα έχει αποθέματα. Προμήθειες τώρα υπάρχουν, αλλά τι θα γίνει από Σεπτέμβριο; Η σοκολάτα δεν είναι ένα προϊόν που μπορείς να στοκάρεις το καλοκαίρι, επομένως η κατάσταση φοβόμαστε ότι θα επιδεινωθεί», σχολιάζει.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» - Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

Ενόψει μάλιστα του φετινού Πάσχα ο κ. Γλύκος ανέφερε ότι θα υπάρξουν περιορισμένες ανατιμήσεις στα σοκολατένια γλυκά, οι οποίες όμως δεν συνδέονται με το τωρινό ράλι της τιμής του κακάο, αλλά με την αύξηση του κόστους παραγωγής του τελευταίου χρόνου. Σε ό,τι αφορά τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά που έχουν άλλωστε την τιμητική τους το Πάσχα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εκτίμησε ότι οι ανατιμήσεις δεν θα ξεπεράσουν το 10%.

Η πρωτοφανής αύξηση της τιμής του κακάο επηρεάζει κι άλλους κλάδους της εγχώριας αγοράς τροφίμων, προκαλώντας αναστάτωση σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. «Η τιμή των κουφέτων με σοκολάτα έχει αυξηθεί από 10% έως 15% από τις 10 Μαρτίου», σχολιάζει στο insider.gr επιχειρηματίας που διαθέτει επιχείρηση εμπορίας κουφέτων, εκφράζοντας δε φόβους για ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις προσεχώς, καθώς ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί το ράλι των διεθνών τιμών στο ράφι.

Οι «ρίζες» της κρίσης

Η διαφαινόμενη κρίση έχει τις ρίζες της στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική και δη στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού που αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι χαμηλές τιμές πολλών δεκαετιών έκαναν τους φτωχούς αγρότες της Δυτικής Αφρικής ανίκανους να επενδύσουν στις φυτείες τους, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να απαρτίζονται από γερασμένα δέντρα επιρρεπή σε ασθένειες και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ακραίες καιρικές συνθήκες που τελικά έκαναν την εμφάνισή τους. Τόσο η Ακτή Ελεφαντοστού όσο και η Γκάνα τον περασμένο Δεκέμβριο επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες κατέστρεψαν μέρος της πολύτιμης σοδειάς.

Αποτέλεσμα ένα παγκόσμιο έλλειμμα κακάο που είχε να συμβεί για περισσότερες από έξι δεκαετίες και το οποίο συνεχίζεται για τρίτη διαδοχική χρονιά, τροφοδοτώντας ένα άνευ προηγουμένου ράλι τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από δύο μήνες η τιμή του κακάο στη Νέα Υόρκη δεν ξεπερνούσε τα 5.000 δολάρια, ενώ πριν από έναν χρόνο κυμαινόταν κάτω από τα 3.000 δολάρια ανά τόνο.

Οι τιμές του κακάο αυξάνονται σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μετριάζεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή σοκολάτας παγκοσμίως, το φετινό Πάσχα των Καθολικών οι πωλήσεις σοκολάτας εκτιμώνται σε αξία κοντά στα 5,4 δισ. δολάρια. Το Πάσχα είναι η τρίτη βασικότερη περίοδος για την αμερικανική αγορά σοκολάτας και ζαχαρωτών, μετά το Halloween που κατέχει την πρώτη θέση και τις γιορτές των Χριστουγέννων που βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα δε με στοιχεία της Nielsen, στις ΗΠΑ η τιμή ανά σοκολάτα έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους έως τον Μάρτιο κατά 10,4% ακολουθώντας μια αύξηση της τάξης του 14,3% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider