Βραζιλία: Προς επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή καφέ το 2024 λόγω... κλιματικής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βραζιλία: Προς επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή καφέ το 2024 λόγω... κλιματικής κρίσης
Η Βραζιλία, αναμένεται να σημειώσει την τρίτη ετήσια αύξηση της παραγωγής της για φέτος, κάτι που έχει παρατηρηθεί μόλις επτά φορές στα 144 χρόνια ιστορίας του καφέ στη χώρα.

Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός κι εξαγωγέας καφέ παγκοσμίως, αναμένεται να σημειώσει την τρίτη ετήσια αύξηση της παραγωγής για φέτος, κάτι που έχει παρατηρηθεί μόλις επτά φορές στα 144 χρόνια ιστορίας του καφέ στη χώρα.

Η συνθήκη αυτή, είναι πιθανό να παραταθεί κατά τους ειδικούς για ακόμη ένα έτος -ως το 2025- , λόγω της αυξανόμενης παραγωγής κόκκων ρομπούστα, ενώ η χώρα παραδοσιακά παράγει την ποικιλία arabica, η οποία θεωρείται ανώτερης ποιότητας. Η ποικιλία ρομπούστα χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή στιγμιαίου καφέ, επομένως θεωρείται κατώτερη ποιοτικά.

Η παραγωγή καφέ στη Βραζιλία συνήθως εναλλάσσεται μεταξύ ετών υψηλής και χαμηλής παραγωγής, στο πλαίσιο του διετούς κύκλου της ποικιλίας arabica. Τα δέντρα αυτής έχουν χαμηλότερη απόδοση, άρα και μικρότερη παραγωγή, αν έχει προηγηθεί χρονιά με καλή σοδειά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο κύκλος «έσπασε» το 2020 - 2021, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τα χωράφια, όπως η ακραία ξηρασία αλλά και οι παγετοί που ακολούθησαν.

Έκτοτε, η χώρα παράγει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερες σοδειές, εξαιτίας των νέων τεχνικών που εφαρμόζονται, όπως το κλάδεμα και η εκτεταμένη χρήση της άρδευσης, ιδίως στα χωράφια ρομπούστα.

Σημειώνεται ότι, η αυξανόμενη παραγωγή ρομπούστα, θεωρείται από τους αναλυτές ως ένας σημαντικός παράγοντας που σταθεροποιεί κι αυξάνει τη συνολική παραγωγή καφέ, καθώς τα δέντρα της δεν παρουσιάζουν τις διετείς διακυμάνσεις του arabica. Ενδεικτικό είναι ότι, η μέση απόδοση των χωραφιών ρομπούστα αυξήθηκε στη Βραζιλία περίπου 50% σε 10 χρόνια, ενώ του arabica σημείωσε αύξηση κατά 24% την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Η αστυνομία κατηγορεί τον Μπολσονάρου για πλαστογραφία πιστοποιητικών εμβολιασμού

Ακραίος καύσωνας στη Βραζιλία - Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκρασία στο Ρίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider