Μπούλαρντ: Η άνοδος της ανεργίας αυξάνει την πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπούλαρντ: Η άνοδος της ανεργίας αυξάνει την πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα
Αύξησε την πιθανότητα να προχωρήσει σύντομα η Fed στην πρώτη της μείωση των επιτοκίων η νέα έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπούλαρντ. 

Αύξησε την πιθανότητα να προχωρήσει σύντομα η Fed στην πρώτη της μείωση των επιτοκίων η νέα έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Τζέιμς Μπούλαρντ.

Ο πρώην επικεφαλής της Fed του Σαίντ Λιούις, που υπήρξε ένα από τα «γεράκια» της Oμοσπονδιακής Τράπεζας, δήλωσε ως τα νέα δεδομένα για την απασχόληση στις ΗΠΑ «αυξάνουν την πιθανότητα η Fed να ενεργήσει λίγο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο βρίσκεται στο επίκεντρο σήμερα, και ιδιαίτερα η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,9%, κάτι που όπως αναφέρει ο Μπούλαρντ, «θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου». Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Εάν το ποσοστό ανεργίας ξεπεράσει το 4%, θα δώσει εκτιμηθεί από τους αξιωματούχους της Fed πως επιτυγχάνουν «μια ήπια προσγείωση στην αγορά εργασίας», επισήμανε σε συνέντευξή του στο MarketWatch.

Σήμερα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία πρόσθεσε 275.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο. Μετά από αναθεωρήσεις, η αύξηση των θέσεων εργασίας τους τελευταίους τρεις μήνες είναι κατά μέσο όρο 264.000.

Ο Μπούλαρντ παραιτήθηκε από τη θέση του τον περασμένο Ιούλιο για να γίνει κοσμήτορας της σχολής επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Perdue.

Ακόμη και πριν από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας, ο Μπούλαρντ υποστήριζε ότι η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. Υποστήριζε ότι η Fed θα πρέπει να κινηθεί «γρηγορότερα και πιο αργά», λαμβάνοντας την πρώτη περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει πως πρέπει να ακολουθήσουν «ένα ολόκληρο σωρό άλλες κινήσεις».

Ο Μπούλαρντ τόνισε ότι το ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να είναι υψηλότερο από 2,5%, αλλά είναι απίθανο να είναι τόσο υψηλό όσο το τρέχον επιτόκιο αναφοράς.

«Εάν πιστεύετε ότι η ουδέτερη αύξηση αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες βάσης», αυτό απέχει πολύ από το σημερινό επιτόκιο αναφοράς 5,25-5,5%, τόνισε.

Επίσης ανέφερε ότι δεν βλέπει τίποτα που να υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι υψηλότερος από το κανονικό. «Όλοι οι αριθμοί φαίνονται αρκετά καλοί αυτή τη στιγμή. Δεν είναι τέλειοι» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Πιθανή μία μείωση των επιτοκίων την άνοιξη

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Παρακολουθούμε στενά τα εμπορικά ακίνητα

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,7% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιανουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider