Δάνεια πάνω από 40 δισ. ευρώ έχουν «γιατρέψει» οι Εταιρείες Διαχείρισης 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δάνεια πάνω από 40 δισ. ευρώ έχουν «γιατρέψει» οι Εταιρείες Διαχείρισης 
Το 2023, ρυθμίστηκαν από τους Servicers δάνεια πάνω από 140.000 δανειοληπτών, ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Στα χέρια των Εταιρειών Διαχείρισης βρίσκονται δάνεια 91 δισ. ευρώ.

Δάνεια άνω των 40 δισ. ευρώ έχουν επαναφέρει στην κανονικότητα και εξυπηρετούνται σήμερα ομαλά, οι Εταιρείες Διαχείρισης. Μόνο το 2023, ρυθμίστηκαν από τους Servicers δάνεια 6,4 δισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις για το 2024 είναι ότι το ποσό των ρυθμίσεων θα ξεπεραστεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον απολογισμό 2023 της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι ρυθμίσεις δανείων που επιτεύχθηκαν εντός του 2023 αφορούσαν σε πάνω από 140.000 οφειλέτες και στο 83% των δανείων ύψους 6,4 δισ. που ρυθμίστηκαν δόθηκε και κούρεμα οφειλής. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των ρυθμίσεων αφορά σε δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (funds). Συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2023, ποσό ρυθμίσεων 4,5 δισ. αφορά σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και 1,9 δισ. σε δάνεια τραπεζών.

Οι Εταιρείες Διαχείρισης παρείχαν ρυθμίσεις δανείων και με χρήση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στη διάρκεια του 2023 έγιναν από τους Servicers περισσότερες από 13.000 ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ., με τις Εταιρείες Διαχείρισης να εγκρίνουν 73% των σχετικών προτάσεων ρύθμισης και την πλειοψηφία των αιτήσεων να αφορά σε οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ.

Συνολικά, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 οι 15 Εταιρείες-Μέλη της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης (ΕΕΔΑΔΠ) διαχειρίζονταν δάνεια ύψους 91 δισ. ευρώ (σύνολο απαίτησης), εκ των οποίων 73 δισ. δεν περιλαμβάνονται πλέον σε τραπεζικούς ισολογισμούς, και συναλλάσσονταν με 2,4 εκατ. οφειλέτες.

Πέρα από την έμφαση σε περισσότερες βιώσιμες ρυθμίσεις, το 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης βελτίωσαν και το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους οφειλέτες.

Στο δωδεκάμηνο του 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης:

  • Δέχθηκαν πάνω από 118.000 κλήσεις τον μήνα, κατά μέσο όρο, με το επίπεδο εξυπηρέτησης (service level) στα τηλεφωνικά κέντρα των Εταιρειών να αυξάνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μεσοσταθμικά έναντι του 2022. Το επίπεδο εξυπηρέτησης (δηλαδή το ποσοστό εισερχομένων κλήσεων που απαντήθηκε εντός του επιθυμητού χρόνου των 20’’), κατέγραψε σταθερή ανοδική πορεία στη διάρκεια της χρονιάς και διαμορφώθηκε στην περιοχή του 90% για τον μήνα Δεκέμβριο.
  • Επεξεργάστηκαν πάνω από 27.000 αιτήματα το μήνα (αύξηση 13% έναντι του 2022) απαντώντας σε κάθε ένα από αυτά εντός του πλαισίου που προδιαγράφεται από το κανονιστικό πλαίσιο (μέσοι όροι αριθμού αιτημάτων και χρόνου απόκρισης).
  • Ανταποκρίθηκαν σε περίπου 10.000 παράπονα πελατών, κυρίως αναφορικά με νομικά θέματα και θέματα πληροφόρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πόσο χρεώνουν τις συναλλαγές – Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ρίχνει κατακόρυφα το κόστος

Εθνική Τράπεζα: Νέο πρόσωπο με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην τεχνολογία 

Μεγάλου: Εφικτός ο στόχος για επιτοκιακά έσοδα 1,9 δισ. φέτος – Τι προβλέπουν οι νέοι επιχειρησιακοί στόχοι της Τρ. Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider