Τράπεζες: Μόνο 1 στα 10 νέα στεγαστικά δάνεια θα μπορεί να χορηγείται καθ' υπέρβαση των ορίων που θα θέσει η ΤτΕ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μόνο 1 στα 10 νέα στεγαστικά δάνεια θα μπορεί να χορηγείται καθ' υπέρβαση των ορίων που θα θέσει η ΤτΕ
Όπως αποκάλυψε το insider.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει εντός του Μαρτίου Πράξη του Διοικητή με την οποία θα θέτει όρια στο ύψος της χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου, όπως επίσης και όρια στο ύψος της αναλαμβανόμενης μηνιαίας δόσης από τον δανειολήπτη. Ποια δάνεια θα εξαιρούνται. Από 1/1/25 η εφαρμογή των νέων μέτρων.

Μόνο το 10% των στεγαστικών δανείων που θα χορηγούν αριθμητικά σε κάθε τρίμηνο, θα μπορούν να εξαιρούν οι τράπεζες από τους νέους κανόνες που θα θέσει η ΤτΕ στη στεγαστική πίστη.

Όπως αποκάλυψε το insider.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να εκδώσει εντός του Μαρτίου Πράξη του Διοικητή με την οποία θα θέτει όρια στο ύψος της χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου, όπως επίσης και όρια στο ύψος της αναλαμβανόμενης μηνιαίας δόσης από τον δανειολήπτη. Ειδικότερα, το όριο χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου θα τεθεί στο 80% της αξίας του ακινήτου ή 90% αν πρόκειται για νέο αγοραστή (δηλ. φυσικό πρόσωπο που δεν είναι καταγεγραμμένο στον Λευκό Τειρεσία ως δανειολήπτης άλλου στεγαστικού δανείου) και ταυτόχρονα θα επιβληθεί πλαφόν στο ύψος της αναλαμβανόμενης μηνιαίας δόσης στο 40% και 50% του διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πρόσθετες πληροφορίες του insider.gr, από τον παραπάνω κανόνα, «παραβιάζοντας» κάποιο από τα δύο κριτήρια, θα μπορεί να εξαιρεθεί 1 στα 10 δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες ανά τρίμηνο. Η εξαίρεση του 10% των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων (αριθμητικά και όχι σε επίπεδο ποσού χαρτοφυλακίου) θα μπορεί να δικαιολογηθεί από την τράπεζα λόγω π.χ. υψηλής οικονομικής επιφάνειας πελάτη της που γνωρίζει και μπορεί να εγγυηθεί για το ρίσκο του, πελάτη που παρουσιάζει αυξημένες εμπράγματες εξασφαλίσεις για το δάνειο και εξασφαλίσεις σε μετρητά ή πελάτη που έχει πολλαπλή συνεργασία με την τράπεζα.

Παράλληλα, από τους νέους κανόνες που θα θέσει η ΤτΕ θα εξαιρούνται δάνεια μη εξυπηρετούμενα ή ρυθμισμένα, δάνεια που εντάσσονται σε προγράμματα στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης (π.χ. πρόγραμμα «Σπίτι μου»), καθώς και δάνεια που ήταν πρώην κόκκινα, έχουν εξυγιανθεί και επιστρέφουν στο χαρτοφυλάκιο κάποιας τράπεζας που τα αγοράζει.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ θα παρακολουθεί επισταμένως τις στεγαστικές χορηγήσεις των τραπεζών, λαμβάνοντας αναφορές ανά τρίμηνο. Για την ακρίβεια, θα εποπτεύει όλα τα δάνεια προς φυσικά πρόσωπα που έχουν δοθεί με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα είτε πρόκειται για στεγαστικά δάνεια (που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία) είτε δάνεια καταναλωτικά ή αλληλόχρεων λογαριασμών επαγγελματιών, τα οποία έχουν προσημείωση/υποθήκη σε οικιστικά ακίνητα.

Στόχος της επικείμενης κανονιστικής πράξης της ΤτΕ είναι να τεθούν προληπτικά όρια στη χρηματοδότηση για αγορά ακινήτων, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του 2005, όταν οι τράπεζες δάνειζαν με δείκτη loan/value στο 120%, δηλ. έδιναν δάνειο 120.000 ευρώ για αξία ακινήτου 100.000 ευρώ. Παράλληλα, όμως, με τα υψηλά όρια χρηματοδότησης, επιδιώκεται να μην κοπεί η ροή χρηματοδοτήσεων στη στεγαστική πίστη, την οποία, άλλωστε, η ΤτΕ παρακολουθεί με ενδιαφέρον και επιθυμεί την τόνωσή της, θεωρώντας την κρίσιμη για τη διατηρήσιμη κερδοφορία των τραπεζών στο μέλλον.

Διευκρινίζεται ότι οι τράπεζες (και οι εταιρείες παροχής πιστώσεων οι οποίες μπορούν πλέον να μπουν και στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων) θα μπορούν να εφαρμόσουν χαμηλότερα όρια δανεισμού σε σχέση με αυτά που θα ορίσει η ΤτΕ, αναλόγως με την αξιολόγηση κινδύνου που θα κάνουν για τον υποψήφιο δανειολήπτη.

Οι αλλαγές που προωθεί η ΤτΕ αναμένεται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2025, καθώς εφαρμογή τους νωρίτερα θα δημιουργούσε πρόβλημα στα επιχειρηματικά πλάνα που έχουν καταρτίσει οι τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σενάρια επί σεναρίων – Η απογείωση του ΟΤΕ – Ποιοι θα... κλάψουν με τη ΔΕΗ

Πέντε «μνηστήρες» για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές κατοικίες ύψους 85 εκατ. στη Δυτική Μακεδονία

Κατώτατος μισθός: Από 4% έως 16,5% οι προτάσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων για την αύξηση του Απριλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider