Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ χρειάζεται «λίγο χρόνο» για να μειώσει τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ χρειάζεται «λίγο χρόνο» για να μειώσει τα επιτόκια
«Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δείχνει να κατευθύνεται πίσω στο 2% ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρειάζεται "λίγο χρόνο" και περισσότερα στοιχεία πριν βρεθούμε στην άνετη θέση να προχωρήσουμε στη μείωση των επιτοκίων» δήλωσε ο εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος στην Τετάρτη. 

«Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δείχνει να κατευθύνεται πίσω στο 2% ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χρειάζεται "λίγο χρόνο" και περισσότερα στοιχεία πριν προχωρήσουμε στη μείωση των επιτοκίων» δήλωσε ο εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος στην Τετάρτη.

«Αν και κατευθυνόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, δεν πρέπει να προτρέχουμε», δήλωσε ο ντε Γκίντος σε ένα συνέδριο στο Σπλιτ της Κροατίας.

«Θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος πριν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες να επιβεβαιώσουμε πως ο πληθωρισμός επιστρέφει με βιώσιμο τρόπο στο στόχο μας του 2%» πρόσθεσε.

Ο ντε Γκίντος υποστήριξε ότι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν υψηλές και η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι χαλαρώνουν, γεγονός που αποτελεί πιθανό ανοδικό κίνδυνο για τις τιμές.

Τα περιθώρια κέρδους θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν πιο ανθεκτικά από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν να αυξήσουν το ενεργειακό κόστος και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Ωστόσο, ο ντε Γκίντος υποστήριξε πως συνεχίζεται ο αποπληθωρισμός, πιθανώς βοηθούμενος από την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία ήταν απίθανο να βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα.

Οι προηγούμενες αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ συνεχίζουν επίσης να επηρεάζουν την οικονομία και θα συνεχίσουν να μειώνουν την ζήτηση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις ήταν επιρρεπείς σε λάθη και η αβεβαιότητα παρέμεινε μεγάλη, επομένως η ΕΚΤ έπρεπε να εξετάσει τις προβλέψεις παράλληλα με τα εισερχόμενα στοιχεία τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ο ντε Γκίντος.

Τα επιτόκια κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σπρώνουν όλο και πιο πίσω τη συζήτηση για την μείωση των επιτοκίων, επιμένοντας πως ακόμα κι αν η επόμενη κίνηση είναι η χαλάρωση της πολιτικής, είναι μακρύτερα στο μέλλον απ΄ όσο πιστεύουν οι επενδυτές. Οι επενδυτές περιμένουν μειώση 113 μονάδων βάσης αυτή τη χρονιά, πιο χαμηλά από τις 150 μονάδες βάσης που προέβλεπαν νωρίτερα, με την πρώτη κίνηση να αναμένουν πως θα γίνει είτε τον Απρίλιο είτε τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Αυξάνεται το ενδιαφέρον από ΜμΕ – Το 33% επενδύουν για τη μεγέθυνσή τους

Ολλανδία: Εκτός ύφεσης από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η οικονομία της

Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο - «Ανάσα» για BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider