Ακίνητα: «Ανακατεύεται η τράπουλα» των τιμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: «Ανακατεύεται η τράπουλα» των τιμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Με ανοδικό ρυθμό κινήθηκαν το 2023 οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα, και προφανώς ειδικότερα στην περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς οι τιμές των πολυτελών ακινήτων αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 11.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αλλάζει τα δεδομένα το project στο Ελληνικό.

Με ανοδικό ρυθμό κινήθηκαν το 2023 οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα, και προφανώς ειδικότερα στην περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα, καθώς οι τιμές των πολυτελών ακινήτων αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 11.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό αποτυπώνεται και σε πρόσφατη εταιρική παρουσίαση της Lamda Development (Φεβρουάριος 2024, που πάντως είναι σχεδόν ίδια με αμέσως προηγούμενων μηνών του 2023). Παρατίθενται στοιχεία της Savills, όπου η μέση τιμή ανά τ.μ. για prime κατοικίες διαμορφώνονται στην Αθήνα στις 11.200 ευρώ ανά τ.μ. (κατατάσσοντάς την στην 5η φθηνότερη αγορά του δείγματος 23 αγορών πόλεων, με Άμστερνταμ, Ντουμπάι, Μαδρίτη, Βαρκελώνη να είναι από κάτω, ήτοι φθηνότερες, από 9.500 τ.μ. προς 6.700 ευρώ/τ.μ.), λίγο υψηλότερα από τα 10.800 τ.μ. που απεικονίζονταν σε σχετική παρουσίαση τον Δεκέμβριο, με την Αθήνα τότε να βρίσκεται στην προτελευταία θέση, ή αλλιώς στη δεύτερη φθηνότερη μετά τη Μουμπάι (Βομβάη).

Η θέση της Αθήνας και οι νέες τιμές στο Ελληνικό

Άρα, αν λάβουμε υπόψη την ανάλυση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Savills, η αγορά της Αθήνας, πάρα την ραγδαία άνοδο των τιμών στις πολυτελείς κατοικίες, παραμένει ανταγωνιστική και… φθηνή, καθώς κατατάσσεται στη 19η θέση ανάμεσα σε 23 πόλεις που θεωρούνται οι ισχυρότερες αγορές πολυτελών κατοικιών. Πάντως, ο μέσος όρος πώλησης για τα οικιστικά ακίνητα στο Ελληνικό, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Develοpment, διαμορφώθηκε στα 7.500 ευρώ ανά τ.μ. το 2023, τη στιγμή που οι τιμές πώλησης σε άλλες ιδιωτικές αναπτύξεις στην περιοχή κινούνται σημαντικά υψηλότερα. Πρόκειται, πάντως, για τις νέες οικιστικές αναπτύξεις Ελληνικού, που αφορούν κυρίως το Little Athens, οι οποίες βγαίνουν σταδιακά στην αγορά από τη Lamda Development. Για παράδειγμα, γίνεται αναφορά σε πολυτελή και μεγάλα διαμερίσματα – ακίνητα στη Βούλα με τιμές 12.500 ευρώ/τ.μ. ή 8.700 ευρώ/τ.μ., στα 7.800 ευρώ/τ.μ. στο Ελληνικό, στα 7.600 ευρώ/τ.μ. στη Γλυφάδα, δίχως προφανώς όλες οι κατοικίες να είναι ίδιες. Ωστόσο, δίνεται μια «γεύση» και «εικόνα» από τη Lamda για τον «ανταγωνισμό».

Οι επιπλέον 1.230 κατοικίες του Little Athens, που προγραμματίζει να δημιουργήσει και να πουλήσει (ήδη γίνεται το λανσάρισμα σε πάνω από 200) η Lamda έως το τέλος του 2026, αναμένεται να «ανακατέψουν την τράπουλα» με τις τιμές στα Νότια Προάστια.

Όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Νοέμβριο σε σχετική παρουσίαση της Lamda ο CEO του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου, προχωρά η νέα περίφημη οικιστική «γειτονιά» με την ονομασία «Little Athens». Η περιοχή αυτή συνολικά θα εκτείνεται σε περίπου 10 οικοδομικά τετράγωνα με συνολικά 1.200 κατοικίες (και διαμερίσματα) αλλά και 115 καταστήματα (retail). Μαζί με τις 312 κατοικίες που έχουν ήδη προπωληθεί (Riviera Tower, Condos, Villas) αποτελούν μια πρώτη οικιστική φάση ανάπτυξης σχεδόν 1.500 ακινήτων που θα είναι έτοιμα μέσα σε περίπου 3-4 χρόνια και εισφέρουν μικτά έσοδα 2,289 δισ. ευρώ και μικτό κέρδος 889 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για διαμερίσματα με μέσο κόστος κατασκευής 4.500 ευρώ/τ.μ. των οποίων οι τιμές θα ξεκινούν από 6.000-6.500 ευρώ/τ.μ..

Αναλόγως μεγέθους το κόστος αγοράς θα εκκινεί από τις περίπου 300 με 350 χιλιάδες ευρώ καθώς θα υπάρχουν διαμερίσματα 55-60 τ.μ. αλλά και με εμβαδόν 200-300 τ.μ.. Σε προηγούμενη εταιρική παρουσίαση του ομίλου, τα υπό σχεδιασμό 1.230 διαμερίσματα αποτυπώνονταν να αφορούν σε μεικτή πωλούμενη επιφάνεια που αγγίζει τα 153.000 τ.μ., από τα οποία η Lamda ανέμενε συνολικά μικτό έσοδο 1,171 δισ. ευρώ και μικτό κέρδος 447 εκατ. ευρώ, όπως και παλιότερα έχει αναδείξει το insider.gr. Όπως και σε άλλες προηγούμενες παρουσιάσεις αναφέρονταν, η Lamda ευελπιστεί σε άνοδο των τιμών κατά 1.000 ευρώ/τ.μ. (over 2023 base €7.800/sqm) ώστε να μπούνε στα ταμεία της επιπλέον 1 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Lamda σχεδιάζει συνολικά, μαζί με επόμενες φάσεις του έργου, να αναπτύξει περί τις 8.000-8.500 κατοικίες, αναλόγως συνθηκών και ζήτησης, ενώ θα υπάρχουν διαμερίσματα και σε άλλους πύργους (π.χ. στον Office Park που θα στέγαζε τα γραφεία της Eirobank, στον Μικτής Χρήσης με BrookLane) αλλά και δεκάδες branded κατοικίες που θα εξυπηρετούνται από τα ξενοδοχεία, όπως και οι 20 κατοικίες της Orilina στο παραλιακό μέτωπο (μαζί με πριβέ club κ.α.).

Τι έλεγε ο Spitogatos

Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάζεται το δίκτυο του Spitogatos, της γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, στα Νότια Προάστια, στην περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα, συνεχίζουν να είναι στα ύψη οι τιμές για τα σπίτια προς πώληση, καθώς αυτές διαμορφώθηκαν στο δ’ τρίμηνο 2023 στα 3.636 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, έναντι 3.261 ευρώ ανά τ.μ. το 2022, μια αύξηση της τάξεως του 11,5%. Επίσης, οι «υψηλές πτήσεις» συνεχίζονται και στα ενοίκια, καθώς η μέση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στα 12 ευρώ ανά τ.μ..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider