«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Ξεκινάει άμεσα το πρόγραμμα – Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Ξεκινάει άμεσα το πρόγραμμα – Τα σενάρια για τις επιδοτήσεις
Ακόμη και μέσα στον Μάρτιο η έναρξη υποβολής αιτήσεων. Πιθανή η οριζόντια ενίσχυση με 40%, εναλλακτικά κλιμακωτό ποσοστό (ανάλογα με το μέγεθος του φωτοβολταϊκού), χωρίς να μειώνεται κάτω από 30%.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα για άμεση προετοιμασία του «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ώστε το πρόγραμμα να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έτσι, ο ενδεικτικός χρονικός ορίζοντας που τίθεται από το υπουργείο είναι πως ήδη από τον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» θα προκύψει από την ανάταξη του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», στο οποίο αυτή τη στιγμή δικαιούχοι είναι τόσο νοικοκυριά όσο και αγρότες. Επομένως, τα κονδύλια ύψους 30 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για την επιδότηση αγροτικών συστημάτων, μέσα από τη δράση η οποία ήδη «τρέχει», θα διατεθούν μέσω του νέου προγράμματος, αποκλειστικά για την ενίσχυση μεμονωμένων αγροτών.

Το γεγονός αυτό σημαίνει καταρχάς ότι είναι εύκολο να συνταχθεί ο Οδηγός του νέου προγράμματος, αφού ουσιαστικά θα ενσωματώνει τα απαραίτητα τμήματα του Οδηγού του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Επίσης, εξίσου άμεσα μπορεί να προετοιμαστεί η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης. Κι αυτό γιατί θα βασιστεί στο πληροφοριακό σύστημα που έχει αναπτύξει ο ΔΕΔΔΗΕ και με το οποίο υλοποιείται το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες».

Οι σκέψεις για την ενίσχυση

Στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» η συμμετοχή των αγροτών έως τώρα ήταν πολύ μικρή. Κάτι που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στο μικρό ανώτατο όριο ισχύος των επιδοτούμενων συστημάτων, το οποίο δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 10 kW. Για αυτό τον λόγο, στο νέο πρόγραμμα το πλαφόν ισχύος θα αυξηθεί στα 50 kW.

Όσον αφορά τα αγροτικά συστήματα, στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» επιδοτούνταν με 40% ανεξαρτήτως ισχύος. Αυτό που εξετάζει το ΥΠΕΝ -και προφανώς θα οριστικοποιήσει πριν από την προδημοσίευση του Οδηγού- είναι κατά πόσο θα αναπροσαρμόσει αυτό το ποσοστό. Μία σκέψη είναι να παραμείνει και πάλι στο 40%, οριζόντια.

Καθώς όμως πλέον θα μπορούν να εγκατασταθούν ακόμη μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά, και επομένως θα αυξηθεί το πλαφόν της επιλέξιμης δαπάνης, μία δεύτερη εναλλακτική είναι το 40% να ισχύσει για τα μικρότερα συστήματα και να μειώνεται κλιμακωτά, όσο αυξάνει η ισχύς του επιδοτούμενου συστήματος. Ακόμη πάντως κι αν προκριθεί η δεύτερη εναλλακτική λύση, το ποσοστό επιδότησης δεν πρόκειται να είναι μικρότερο από 30%, ακόμη και για το ανώτερο όριο ισχύος (50 kW) των επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών.

Δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου»

Πέρα από την ενίσχυση, εξίσου σημαντικό είναι πως το ΥΠΕΝ πρόκειται να διασφαλίσει ότι για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά θα υπάρχει ηλεκτρικός «χώρος» στο δίκτυο, για να μπορέσουν να συνδεθούν.

Για αυτό τον σκοπό, πρόκειται να τροποποιήσει τις ποσοστώσεις δέσμευσης δυναμικότητας στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, αυξάνοντας την «κλειδωμένη» ισχύ για αγροτικά συστήματα στα 6 MW, από 3 MW που είναι τώρα. Έτσι, για τις ανάγκες του προγράμματος θα δεσμευθεί ηλεκτρικός «χώρος» 1350 MW ανά την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή δίνει το «παρών» σε δύο ακόμη μέτρα μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες, ξεκινώντας από τη μείωση κατά 30% τουλάχιστον της τιμής ρεύματος (σε σχέση με τα παρόντα επίπεδα), μέσω της σύναψης 10ετών «πράσινων» PPAs.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε μία 2ετία, όταν επίσης πρόκειται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Απόλλων», μέσω του οποίου ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα καλύπτουν το 50% των ενεργειακών τους αναγκών, μέσω της παραγωγής φωτοβολταϊκών με μπαταρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Μείωση 2% στις χρεώσεις με την «πρεμιέρα» των έγχρωμων τον Ιανουάριο

ΔΕΗ και RWE κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά έργα ισχύος σχεδόν 1GW στη Δυτική Μακεδονία

gazzetta
gazzetta reader insider insider