Φωτοβολταϊκά: Πώς οι «πράσινες» διμερείς συμβάσεις θα μειώσουν 30% το αγροτικό ρεύμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά: Πώς οι «πράσινες» διμερείς συμβάσεις θα μειώσουν 30% το αγροτικό ρεύμα
Υλοποίηση έργων 300-500 MW, στα οποία θα επιδοτηθεί η προσθήκη μπαταρίας, ώστε με την παραγωγή τους να «κουρευτεί» το ενεργειακό κόστος για μία 10ετία αγροτών σε συνεργατικά σχήματα. «Ενδιάμεσος κρίκος» οι προμηθευτές ηλεκτρισμού. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» θα προέλθει από αυτονόμηση του κονδυλίου για τους αγρότες από το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» και βελτίωση των όρων συμμετοχής.

Τα δύο βασικά πλεονεκτήματα των «πράσινων» PPAs -δηλαδή το περιορισμένο κόστος παραγωγής και η μακροπρόθεσμη ορατότητα των τιμών- πρόκειται να επιστρατεύει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρισμού σε μία σημαντική μερίδα αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι η σύναψη μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, με σκοπό για την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού στον αγροτικό κόσμο.

Με βάση την εξειδίκευση των μέτρων που έκαναν λίγο αργότερα σε εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός ΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, δικαιούχοι θα είναι αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) καθώς και όσοι ασκούν συμβολαιακή γεωργία. Σε αυτούς, και με «όχημα» την κατασκευή φωτοβολταϊκών με μπαταρία, θα εξασφαλιστεί για μία 10ετία μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Οι ΑΠΕ αποτελούν αυτή τη στιγμή τη φθηνότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, δίνοντας επομένως τη δυνατότητα για ανταγωνιστικά κόστη. Παράλληλα, καθώς το κόστος τους δεν εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου ή τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων (όπως συμβαίνει στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας), μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερές τιμές ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Φωτοβολταϊκά 300 – 500 MW

Αυτός είναι ο λόγος που ήδη εγχώριοι καταναλωτές -ξεκινώντας από τις βιομηχανίες- έχουν στραφεί στα «πράσινα» PPAs. Για να επωφεληθούν και οι αγρότες των συνεργατικών σχημάτων τα παραπάνω πλεονεκτήματα, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, θα χρειαστεί να αναπτυχθεί ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 300 – 500 MW, τα οποία θα συνδυαστούν με μπαταρία.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η παρέμβαση της πολιτείας θα γίνει με τη σημαντική επιδότηση των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Η προσθήκη μπαταρίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς μέρος των εργασιών των αγροτών γίνεται μετά τη δύση του ήλιου ή πριν την ανατολή (όπως π.χ. ποτίσματα), με συνέπεια να μην μπορεί να καλυφθεί απευθείας από τις «πράσινες» κιλοβατώρες των ηλιακών πάρκων.

Μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ και των αγροτών, «ενδιάμεσος κρίκος» θα είναι οι προμηθευτές ρεύματος. Αυτό τον ρόλο θα μπορεί να αναλάβει η ΔΕΗ (που ήδη ηλεκτροδοτεί τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτικών παροχών) αλλά και άλλες εταιρείες του κλάδου. Οι δικαιούχοι αγρότες θα συμβληθούν με τους προμηθευτές, για 10ετή παροχή ρεύματος στη μειωμένη (και σταθερή) τιμή.

Μελέτη για την επιδότηση της μπαταρίας

Από την άλλη πλευρά, για να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες «πράσινες» κιλοβατώρες για τις αγροτικές παροχές, οι προμηθευτές θα προχωρήσουν παράλληλα στη σύναψη 10ετών συμβάσεων με επενδυτές ΑΠΕ οι οποίοι δρομολογούν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και θέλουν να ενταχθούν στο σχήμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» το ύψος της επιδότησης για την μπαταρία. Αυτό θα προκύψει από μελέτη, η οποία θα προσδιορίσει την απαιτούμενη ισχύ των μονάδων αποθήκευσης, ώστε για την επόμενη 10ετία οι αγρότες να έχουν τιμή ρεύματος τουλάχιστον 30% μικρότερη από τα σημερινά επίπεδα. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις είναι πως επαρκεί ένα χαρτοφυλάκιο μπαταριών στο 1/3 τις ισχύος των φωτοβολταϊκών – δηλαδή από 100 έως 170 MW.

Στις παραμέτρους που μένει ακόμη να αποσαφηνιστούν, πριν δρομολογηθεί το σχέδιο, είναι να βρεθεί το κατάλληλο αντικίνητρο το οποίο θα αποθαρρύνει τους παραγωγούς ΑΠΕ από το να για να «εγκαταλείψουν» νωρίτερα το PPA που έχουν υπογράψει – κάτι σαν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Επίσης, το σχέδιο πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» της Κομισιόν, αφού προβλέπει κρατική ενίσχυση.

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Τα στελέχη του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι σε συνεργατικά σχήματα είναι ενταγμένο ήδη το 30% των αγροτών, ενώ το παραπάνω σχέδιο θα αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο (μετά τις φορολογικές μειώσεις) για περαιτέρω διεύρυνση τέτοιων σχημάτων. Όσον αφορά πάντως τους μεμονωμένους αγρότες, το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» (που επίσης ανακοινώθηκε) θα παρέχει επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με ή χωρίς μπαταρία.

Στην πραγματικότητα, το «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» θα προκύψει από την ανάταξη του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», ώστε τα κονδύλια ύψους 30 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για αγροτικά συστήματα στη δράση η οποία ήδη «τρέχει», να δοθούν μέσω του νέου προγράμματος. Το νέο πρόγραμμα θα έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά, καθώς η ισχύς των επιλέξιμων συστημάτων θα μπορεί να φτάνει πλέον τα 50 kW, από 10 kW που προβλέπεται στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες».

Επίσης, πρόκειται να δεσμευθεί ηλεκτρικός «χώρος» στο δίκτυο, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύνδεσης των συστημάτων. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες θα «κλειδώσει» από το ΥΠΕΝ τα ποσοστά της επιδότησης – η οποία είναι πιθανόν να αναπροσαρμοστεί, καθώς πλέον θα είναι επιλέξιμα και μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά. Στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» η επιδότηση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ήταν 40% και για τις μπαταρίες 90%.

Υπενθυμίζεται ότι όφελος από «ηλιακό ρεύμα» αναμένεται επίσης και για τους ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, μέσω του προγράμματος «Απόλλων». Επίσης, δρομολογείται η παροχή έκπτωσης 10% από τη ΔΕΗ, όπως και η ρύθμιση των χρεών ύψους 87 εκατ. ευρώ των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων προς τη ΔΕΗ ή άλλους παρόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν την έκπτωση έως 10% - «Κλειδί» η ασφάλιση για πλημμύρα

Κυκλική Οικονομία: Τι σημαίνει η συμφωνία για το «δικαίωμα επισκευής» των Ευρωπαίων καταναλωτών

Κατώτατος μισθός: Σήμερα η αποστολή της πρόσκλησης προς τους φορείς της διαβούλευσης - Στις 22/3 ανακοινώνεται η αύξηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider