Αγροτικές επιδοτήσεις: Διορθωτικές κινήσεις για τη βασική ενίσχυση του 2023

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγροτικές επιδοτήσεις: Διορθωτικές κινήσεις για τη βασική ενίσχυση του 2023
Σε διορθωτικές κινήσεις για την βασική ενίσχυση του 2023 (δηλαδή τις άμεσες ενισχύσεις) θα προχωρήσει ο Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. Οι πληρωμές που δρομολογούνται μέχρι το Πάσχα. Εκσυγχρονίζονται Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ και ΕΛΓΑ.

Σε διορθωτικές κινήσεις για την βασική ενίσχυση του 2023 (δηλαδή τις άμεσες ενισχύσεις) θα προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, μιλώντας στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» που διοργάνωσαν η Liquid Media με το insider.gr και η Tourism Media Events.

Ο κ. Μπαπασίδης ανέφερε ότι θα επαναπροσδιοριστεί η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων για το 2023, πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνουν μικρές ή μεγαλύτερες διορθώσεις επί του συνολικού ποσού των 1,4 δις ευρώ που θα έπρεπε να έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα (αλλά έχει πληρωθεί μικρότερο) και αυτό αφορά στο σύνολο των παραγωγών.

Όπως είναι γνωστό, το 2023 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 και ένα από τα προβλήματα που έχει προκύψει είναι ο επανυπολογισμός των δικαιωμάτων με αποτέλεσμα οι πληρωμές να γίνουν με λάθη ή πλημμελείς ελέγχους.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα του οργανισμού είναι να ανοίξει το σύστημα για τις διορθώσεις και τις νέες εντάξεις στα οικολογικά σχήματα, να δοθούν οδηγίες για συγκεκριμένες διορθώσεις για το έτος 2023, ενδεχομένως και για το 2022 (ώστε να βελτιωθεί η βασική ενίσχυση ώστε να ενεργοποιηθούν και αρκετά δικαιώματα, τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί από λάθος.

Όπως επισημάνθηκε, η συγκεκριμένη δήλωση αφορά στο σύνολο των Ελλήνων παραγωγών. Σημειώνεται ότι συνολικά τα δικαιώματα έχουν αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ και ο επαναπροσδιορισμός θα οδηγήσει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε επιπλέον καταβολές.

Ο κ. Μπαμπασίδης σημείωσε ότι στόχοι της νέας διοίκησης είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του οργανισμού και η βελτίωση της εικόνας του αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια μέσα από ένα καθεστώς κανονικότητας που θα βασίζεται στις έγκυρες πληρωμές και στις πληρωμές στην ώρα τους. «Το επόμενο βήμα έχει να κάνει όχι μόνο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμό πληρωμών και ελέγχων αλλά κα ως οργανισμό προσανατολισμού και ενισχύσεων», τόνισε και αναφέρθηκε στο ρόλο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης, μια μεταρρύθμιση η οποία ολοκληρώνεται.

Βασικές προτεραιότητες είναι να ανοίξει στην ώρα της η καινούρια αίτηση ΟΣΔΕ και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών που έχει ο οργανισμός από τις περιόδους 2014-20219 και 2020-2021, κάτι που λόγω συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν. Στόχος είναι να ξεκινήσει η πληρωμή άμεσα ξεκινώντας αρχής γενομένης από το 2014 ώστε να προχωρήσει και στα επόμενα χρόνια και να κλείσει αυτή η δυσαρμονία, όπως επεσήμανε.

Έμφαση θα δοθεί όμως και στα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τις πληρωμές του 2020 και μετά. Για αυτά έχει ληφθεί η διοικητική απόφαση ώστε με συγκεκριμένη μεθοδολογία να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν (μέσω μιας νέας λίστας με μοναδικά ΑΦΜ) προκειμένου να αποδεσμευθούν με ταχύτερες διαδικασίες τα ΑΦΜ για τα οποία δεν υπάρχουν ευρήματα και να μην υποβάλλονται σε διαρκή ομηρία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Από την άλλη, τα δικαίως δεσμευμένα θα πρέπει να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, όπως σημείωσε ο κ. Μπαμπασίδης.

Αυγενάκης: Εκσυγχρονίζονται ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ – Ποιες πληρωμές θα γίνουν μέχρι το Πάσχα

Στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ αλλά και στις διορθωτικές πληρωμές για το 2023 αναφέρθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στα εγκαίνια της Agrotica.

Όπως είπε ο υπουργός, στόχος του είναι να επιταχύνει δύο δομικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο, εκσυγχρονίζοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ με τρόπο απόλυτα δίκαιο και διάφανο ώστε να καταστούν «πολλαπλασιαστές της προσπάθειας των αγροτών».

Συγκεκριμένα, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε την λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για την ενημέρωση των δικαιούχων ενώ ανέφερε ότι η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ θα γίνει εντός του Απριλίου. Για την διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης 2023, σημείωσε ότι η πληρωμή ύψους 88 εκατ. ευρώ θα γίνει πριν από το Πάσχα ενώ δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022. Ακόμη, το άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 αναμένεται τον Μάρτιο και η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων ύψους 425 εκατ. ευρώ θα γίνει μέχρι το Πάσχα. Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ ώστε να αποδεσμευθούν τα νόμιμα και τα υπόλοιπα να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To τρίπτυχο Μητσοτάκη για προσέλκυση άμεσων επενδύσεων - «Έχει δοθεί 1 δισ. ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις»

Κυβερνητικές πηγές για αγρότες: Είμαστε δίπλα τους και αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τις αγωνίες τους

Αυγενάκης προς αγρότες: Ελάτε να συζητήσουμε και να πάρουμε ρεαλιστικές αποφάσεις μαζί

gazzetta
gazzetta reader insider insider