Μπαμπασίδης (ΟΠΕΚΕΠΕ): Θα επαναπροσδιοριστεί η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων για το 2023

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαμπασίδης (ΟΠΕΚΕΠΕ): Θα επαναπροσδιοριστεί η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων για το 2023
Παράθυρο επαναπροσδιορισμού και για το 2022.  Οι συνολικές καταβολές δικαιωμάτων ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. ευρώ. θα οδηγήσει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε επιπλέον καταβολές.

Στις προτεραιότητες του ΟΠΕΚΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία - Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» που διοργάνωσαν η Liquid Media με το insider.gr και η Tourism Media Events.

Άμεση προτεραιότητα του οργανισμού είναι να ανοίξει το σύστημα για τις διορθώσεις και τις νέες εντάξεις στα οικολογικά σχήματα να δοθούν οδηγίες για συγκεκριμένες διορθώσεις για το έτος 2023, ενδεχομένως για το 2022 (καθώς πολλά πράγματα πληρώθηκαν με πλημμελείς ελέγχους, όπως επεσήμανε) ώστε να βελτιωθεί η βασική ενίσχυση ώστε να ενεργοποιηθούν και αρκετά δικαιώματα, τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί από λάθος. Η συγκεκριμένη δήλωση αφορά στο σύνολο των Ελλήνων παραγωγών. Σημειώνεται ότι συνολικά τα δικαιώματα έχουν αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ και ο επαναπροσδιορισμ'ος θα οδηγήσει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε επιπλέον καταβολές.

Ο κ. Μπαμπασίδης σημείωσε ότι στόχοι της νέας διοίκησης είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του οργανισμού και η βελτίωση της εικόνας του αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια μέσα από ένα καθεστώς κανονικότητας που θα βασίζεται στις έγκυρες πληρωμές και στις πληρωμές στην ώρα τους. «Το επόμενο βήμα έχει να κάνει όχι μόνο με τον Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ ως οργανισμό πληρωμών και ελέγχων αλλά κα ως οργανισμό προσανατολισμού και ενισχύσεων», τόνισε και αναφέρθηκε στο ρόλο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης, μια μεταρρύθμιση η οποία ολοκληρώνεται.

Βασικές προτεραιότητες είναι να ανοίξει στην ώρα της η καινούρια αίτηση ΟΣΔΕ και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών που έχει ο οργανισμός από τις περιόδους 2014-20219 και 2020-2021, κάτι που λόγω συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν. Στόχος είναι να ξεκινήσει η πληρωμή άμεσα ξεκινώντας αρχής γενομένης από το 2014 ώστε να προχωρήσει και στα επόμενα χρόνια και να κλείσει αυτή η δυσαρμονία, όπως επεσήμανε.

Έμφαση θα δοθεί όμως και στα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τις πληρωμές του 2020 και μετά. Για αυτά έχει ληφθεί η διοικητική απόφαση ώστε με συγκεκριμένη μεθοδολογία να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν (μέσω μιας νέας λίστας με μοναδικά ΑΦΜ) προκειμένου να αποδεσμευθούν με ταχύτερες διαδικασίες τα ΑΦΜ για τα οποία δεν υπάρχουν ευρήματα και να μην υποβάλλονται σε διαρκή ομηρία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Από την άλλη, τα δικαίως δεσμευμένα θα πρέπει να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, όπως σημείωσε ο κ. Μπαμπασίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κελέτσης στο 1st Agrofuture Summit: Oι δύο προκλήσεις της αγροτικής παραγωγής - Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα και η κλιματική αλλαγή

Λυκουρέντζος στο 1st Agrofuture Summit: Από 10/2 οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, από 20/2 στην υπόλοιπη χώρα

Παναγιώτου στο 1st Agrofuture Summit: Σε νέα εποχή η γεωργική καλλιέργεια στην Κύπρο – Οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider