«Eκρητική» η αγορά εταιρικού χρέους στην «αυγή» του 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Eκρητική» η αγορά εταιρικού χρέους στην «αυγή» του 2024
Οι εταιρείες με επενδυτική βαθμίδα έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 153 δισ. δολ. αυτόν τον μήνα, που συνιστά ρεκόρ για χρέος σε δολάρια από το 1990.

Εκρηκτικό ξεκίνημα το 2024 για την αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ καθώς έχει πουληθεί χρέος άνω των 150 δισ. δολαρίων από την αρχή του Ιανουαρίου, που συνιστά υψηλό 3 δεκαετιών για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι εταιρείες με επενδυτική βαθμίδα έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας 153 δισ. δολ. αυτόν τον μήνα, που συνιστά ρεκόρ για χρέος σε δολάρια από το 1990.

Οι εκδότες χρέους σπεύδουν να «κλειδώσουν» χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος, ενώ οι επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν νέα ομόλογα προτού αρχίσει η μείωση επιτοκίων από τη Fed.

«Η αγορά έχει μόλις πάρει φωτιά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ζόγκχεμπ, επικεφαλής του τομέα των διεθνών κεφαλαιαγορών στη Citi. Οι επενδυτές «θέλουν να κλειδώσουν πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις τώρα» πρόσθεσε.

Το κόστος δανεισμού των εταιρειών μειώθηκε απότομα καθώς μετά το ράλι των αγορών στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Fed έστειλε «σήμα» ότι είχε ολοκληρώσει την εκστρατεία της για αύξηση των επιτοκίων.

Οι αποδόσεις για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 5,34%, υψηλότερα από τα επίπεδα στο τέλος του 2023 αλλά αρκετά κάτω από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν υπερέβαιναν το 6%.

Το «spread» ή premium που πληρώνουν οι δανειολήπτες για να εκδώσουν ομόλογα σε σχέση με τις αποδόσεις των αμερικανικών treasuries έχει συρρικνωθεί σε χαμηλό 2 ετών, στη 1,01 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Ice BofA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider