ΔΝΤ: Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δει το 75% του αντίκτυπου από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Η οικονομία των ΗΠΑ έχει δει το 75% του αντίκτυπου από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed
Περίπου τα τρία τέταρτα των επιπτώσεων της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Fed έχουν ήδη περάσει για την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Περίπου τα τρία τέταρτα των επιπτώσεων της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της Fed έχουν ήδη περάσει για την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ισχυρό στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε μεγάλη ανθεκτικότητα της οικονομίας παρά τις αυξήσεις επιτοκίων που έχουμε δει… Η εκτίμησή μας είναι ότι για τις ΗΠΑ περίπου τα 3/4, ή το 75%, της μετάδοσης έχει ήδη διαδραματιστεί, και το υπόλοιπο θα περάσει φέτος», δήλωσε η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, σε πάνελ του CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την Τρίτη.

Η οικονομία των ΗΠΑ διατήρησε ισχυρότερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν ευρέως από τότε που τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο του 2022, αν και αρκετοί αναλυτές προέβλεψαν πιθανή ύφεση φέτος. Η οικονομία της ευρωζώνης, εν τω μεταξύ, είναι στάσιμη με την ΕΚΤ να ξεκινά τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο του 2022.

Υπάρχει ακόμη περισσότερη μετάδοση στην Ευρωζώνη, όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων ξεκίνησαν αργότερα, έσπευσε να συμπληρώσει η Γκόπιναθ. «Αυτό που ισχύει παγκοσμίως είναι ότι έχουμε νοικοκυριά και εταιρείες με ισχυρότερους ισολογισμούς. Και έχουμε δει αποτελέσματα, αλλά έχουμε δει επίσης ανθεκτικότητα», διεμήνυσε.

«Οι αγορές εργασίας διεθνώς επιβραδύνονται αλλά με πολύ πιο ήπιο ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουμε ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης, επειδή ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει χωρίς να προκαλεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα» επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ στο Νταβός: Προσγείωση για τις αγορές - «Πρόωρες οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων»

Σεντένο (ΕΚΤ) στο Νταβός: Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στον πληθωρισμό

Ντε Γκαλό (ΕΚΤ) στο Νταβός: Αδύνατον να προβλέψουμε πότε θα ξεκινήσουμε τις μειώσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider