Βρετανία: Σημαντική επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών - Δεν επαναπαύεται η BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Σημαντική επιβράδυνση στις αυξήσεις των μισθών - Δεν επαναπαύεται η BoE
Η BοE είπε ότι η αύξηση των μισθών είναι πολύ πάνω από το επίπεδο που είναι συμβατό με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Απότομη επιβράδυνση παρουσίασε η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο αν και παρέμεινε σε επίπεδο που είναι ακόμα πιθανό να διατηρήσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Η τακτική αύξηση των μισθών, χωρίς τα μπόνους, μειώθηκε στο 6,6% τους τρεις μήνες έως τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μέτρηση που ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και μειώθηκε από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 7,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Μια άλλη απότομη μείωση των πιέσεων στους μισθούς ενισχύει την υπόθεση για πρόωρη μείωση των επιτοκίων, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της BoE μέχρι την άνοιξη. Η εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας και η ταχεία αύξηση των μισθών αποτελούν βασική ανησυχία για τους διαμορφωτές των επιτοκίων που αναζητούν ενδείξεις ότι μια σπείρα μισθών-τιμών μπορεί να συνεχιστεί.

Ενώ ήταν η πρώτη ανάγνωση κάτω από το 7% σε οκτώ μήνες, η BοE είπε ότι η αύξηση των μισθών είναι πολύ πάνω από το επίπεδο που είναι συμβατό με τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η BοE θα στραφεί προς μειώσεις επιτοκίων τον Μάιο, καθώς η προσοχή στρέφεται μακριά από τον πληθωρισμό και προς τη στασιμότητα της οικονομίας. Ωστόσο, ο διοικητής Andrew Bailey επέμεινε λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι έχουν δρόμο να διανύσουν προτού μπορέσουν να βεβαιωθούν ότι έχουν περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι η ανεργία διατηρήθηκε στο 4,2%.

Οι κενές θέσεις μειώθηκαν επίσης κατά 49.000 το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο σε 934.000, μια περαιτέρω χαλάρωση της ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των εργαζομένων σε μισθολόγιο μειώθηκε κατά 24.000 το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο μετά από μια αναθεωρημένη αύξηση 9.000 τον προηγούμενο μήνα.

Η απασχόληση ανήλθε στο 75,8% των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας, σύμφωνα με τα πειραματικά στοιχεία.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της BOE μέχρι την άνοιξη, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει από 3,6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 2,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 20+1 ορόσημα της διπλής δόσης των 3,5 δισ. ευρώ – Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο

Τρ. Πειραιώς: Roadshow σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη ενόψει της διάθεσης μετοχών από το ΤΧΣ – Τι λέει η Διοίκηση στους επενδυτές

Τα γερμανικά τρακτέρ στους δρόμους: Aυτή είναι η πραγματική αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider