Σουηδία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990 οι πτωχεύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990 οι πτωχεύσεις
Μόνο τον Δεκέμβριο, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Άνοδο 29% κατέγραψαν οι πτωχεύσεις στη Σουηδία το 2023, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν η «φούσκα» των ακινήτων κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Μόνο τον Δεκέμβριο, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτό μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στον απόηχο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, σύμφωνα με την UC, μια υπηρεσία πιστώσεων που συγκέντρωσε τα δεδομένα.

«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαινόταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί ξανά», δήλωσε η Gabriella Goransson, διευθύνουσα σύμβουλος στο UC.

Η Σουηδία αναμένεται να καταγράψει ύφεση, ακόμη και αφού η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει σταματήσει τη 18μηνη εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η Goransson προβλέπει ένα στάδιο όπου οι εταιρείες που μέχρι στιγμής «αντέχουν» και είναι ανθεκτικές δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα χρεοκοπιών, είπε.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νέων startups βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία για πολλές μεγάλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Γερμανία «σπατάλησε» τη χρυσή δεκαετία της – «Μύθος» η «ισχυρή» βιομηχανία;

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι -επίσης- κρίσιμες για την Ευρώπη

Ευρωζώνη: Διολίσθηση σε ύφεση στο 3ο τρίμηνο του 2023 «δείχνει» ο PMI μεταποίησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider