Ξεκινά σήμερα το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά σήμερα το «Καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ
Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το πρώτο από τα εορταστικά καλάθια καθώς η αγορά έχει εισέλθει σε εορταστικούς ρυθμούς. Ως πότε θα διαρκέσει και τι θα περιλαμβάνει. Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση των τιμών με το βλέμμα στα Χριστούγεννα.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα 13 Δεκεμβρίου - και για δεύτερη διαδοχική χρονιά - το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για να στρώσει το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι.

Το νέο καλάθι των Χριστουγέννων «κλείδωσε» στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ), ενώ αποτελεί επέκταση της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού» που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2022.

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» θα περιλαμβάνει έξι κατηγορίες τροφίμων: αρνί, κατσίκι, γαλοπούλα, τσουρέκι, βασιλόπιτα, σοκολάτα, ενώ παρά τις αρχικές διαρροές από πλευράς υπουργείου, σε αυτό δεν προστέθηκαν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Το καλάθι θα παραμείνει σε ισχύ έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου.

Ζητούμενο οι τιμές

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, μείζον ζητούμενο είναι το καλάθι να συγκρατηθεί από πλευράς τιμών στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κάτι το οποίο μένει να φανεί στην πράξη αν μπορεί να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σημειωθεί νέες ανατιμήσεις και σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα τιμών του 2022 έχουν γίνει μια ανάμνηση μακρινή.

Όπως δε αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, για την περίοδο των γιορτών, ζητήθηκε από την αγορά να μειώσει τις τιμές στο αρνί έως και 10%.

«Από αύριο ξεκινάει το χριστουγεννιάτικο καλάθι που δίνουμε την δυνατότητα στα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και σε προϊόντα που γεμίζουν το γιορτινό τραπέζι π.χ. με όλα τα κρέατα. Προσδοκούμε όλες οι τιμές να είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε αυτά τα προϊόντα. Φέτος έχουμε εντάξει και το αρνίσιο κρέας. Η κατανάλωση του αρνίσιου κρέατος είναι συνήθης και την περίοδο των Χριστουγέννων και προσεγγίζει τις καταναλώσεις του Πάσχα», δήλωσε χθες ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Έρχεται την Παρασκευή και το «καλάθι του Άη Βασίλη»

Εκτός από το «καλάθι των Χριστουγέννων», στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά και το «καλάθι του Άη Βασίλη», με παιδικά παιχνίδια σε προσιτές τιμές, ενώ η λίστα με τα παιχνίδια θα αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα ελέγχεται για να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος περί αθέμιτης κερδοφορίας.

«Το καλάθι θα περιλαμβάνει τη δημιουργία συγκεκριμένης λίστας παιχνιδιών, τα οποία θα προσφέρονται σε προσιτές τιμές από τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Σκρέκας. «Συγκεκριμένα, όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που εξειδικεύονται στη πώληση παιχνιδιών, υποχρεώνονται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης λίστα με παιχνίδια τα οποία θα παρέχουν σε προσιτές τιμές. Η λίστα αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστο ένα παιχνίδι για κάθε κατηγορία που εμπορεύεται το κατάστημα.

Για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο καλάθι, θα εφαρμόζεται ο νόμος για την αθέμιτη κερδοφορία και θα ελέγχεται το μικτό περιθώριο κέρδους αυτών των προϊόντων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι προαιρετικά, και αν το θέλουν, μπορούν και επιχειρήσεις με κάτω από ένα εκατομμύριο μεικτό τζίρο να διαθέτουν «καλάθι του Άη Βασίλη», αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέρυσι το «καλάθι του Άη Βασίλη» παρέμεινε σε ισχύ από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε αυξήσεις μισθών προχωρά ο Σκλαβενίτης – Ποιους αφορά

Έρχονται νέα καταστήματα l’ artigiano το 2024 – Πού θα ανοίξουν

Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για έναν νέο όμιλο τροφίμων – H δυναμική της Bespoke

gazzetta
gazzetta reader insider insider