Πράσινα τιμολόγια: Στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ οι ενημερώσεις των παρόχων – Κατευθυντήριες Οδηγίες στις εταιρείες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ οι ενημερώσεις των παρόχων – Κατευθυντήριες Οδηγίες στις εταιρείες
Στοιχεία από τους προμηθευτές ζήτησε η Ρυθμιστική Αρχή, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τις εταιρείες, ώστε να ελέγξει κατά πόσο υπήρξαν απόπειρες παραπλάνησης των καταναλωτών. Οδηγίες της ΡΑΑΕΥ για την εφαρμογή των πράσινων τιμολογίων (όπως για τις εκπτώσεις και την αλλαγή των παραμέτρων του μηχανισμού διακύμανσης).

Στοιχεία για τις ενημερώσεις των προμηθευτών προς τους πελάτες τους, ζήτησε να λάβει από τους παρόχους η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, ενόψει των αλλαγών στη λιανική αγορά ρεύματος, που θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ (και την εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση πυο ακολούθησε), οι εταιρείες έπρεπε μέχρι την 1η Δεκεμβρίου να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις επικείμενες αλλαγές, κυριότερη από τις οποίες είναι το τιμολόγιο με το οποίο οι καταναλωτές θα χρεώνονται από τις αρχές του έτους για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν. Όπως είναι γνωστό, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα μεταπέσουν αυτόματα στο «πράσινο» προϊόν του προμηθευτή τους, με εξαίρεση όσους έχουν ενεργή σύμβαση σταθερής χρέωσης, ή επιλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο.

Σύμφωνα με στελέχη των προμηθευτών που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη (και στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του υπουργείου), σκοπός της ΡΑΑΕΥ είναι να ελέγξει αν η πληροφόρηση έγινε στο πλαίσιο όσων προβλέπει η ρύθμιση. Επομένως, στο μικροσκόπιο της Αρχής θα μπει καταρχάς το κατά πόσο οι ενημερώσεις δρομολογήθηκαν στην προβλεπόμενη προθεσμία. Επίσης, θα ελεγχθεί αν στις ενημερώσεις αναφέρονταν οι πληροφορίες που προβλέπονταν στη νομοθετική ρύθμιση, ή αντίθετα αν υπήρξαν τυχόν στοιχεία από κάποια εταιρεία, τα οποία μπορεί να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, ως προς την επιλογή του τιμολογίου με το οποίο θα «πορευτούν» από τις αρχές του επόμενου έτους.

Διελκυστίνδα οι συγκρίσεις

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ έχει αντιδράσει στην πρακτική ορισμένων προμηθευτών κατά τις ενημερώσεις, οι οποίοι συγκρίνουν το «πράσινο» με ένα «κίτρινο» τιμολόγιό τους μέσω παραδειγμάτων (χρησιμοποιώντας δηλαδή χονδρεμπορικές τιμές του 2023), ώστε να καταδείξουν πως τα υφιστάμενα συμβόλαιά τους εξασφαλίζουν φθηνότερες χρεώσεις από το ειδικό προϊόν και επομένως να προτείνουν στους πελάτες τους την παραμονή σε αυτά.

Οι εν λόγω εταιρείες υπεραμύνονται της συγκεκριμένης πρακτικής, επισημαίνοντας ότι για την αντιπαραβολή χρησιμοποίησαν πραγματικά δεδομένα (χονδρεμπορικές τιμές) και τα αποτελέσματα προέκυψαν υπολογίζοντας μέσες χρεώσεις για ένα πολύμηνο χρονικό διάστημα του 2023. Επίσης, όπως επισημαίνουν, με αυτό τον τρόπο αντιπαραβάλουν δύο δικά τους προϊόντα –κάτι που καθιστούν σαφές στις ενημερώσεις προς τον καταναλωτή- χωρίς να υπαινίσσονται ότι το φθηνότερο (κίτρινο) τιμολόγιό τους είναι το φθηνότερο συμβόλαιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, έχει υποστηρίξει πως με τη χρήση υποθετικών παραδειγμάτων οι προμηθευτές δημιουργούν εσκεμμένα εσφαλμένη εικόνα στους καταναλωτές – καθώς οι τιμές των «πράσινων» τιμολογίων θα «κλειδώσουν» την 1η Ιανουαρίου 2024. Έτσι, προσπαθούν να τους στρέψουν στα υπόλοιπα προϊόντα τους, πριν οριστικοποιηθεί η χρέωση του ειδικού τιμολογίου.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, σημειώνοντας ότι κάποιοι πάροχοι επιδιώκουν να προκαλέσουν σύγχυση στους πελάτες τους. Έτσι, συνέστησε στους καταναλωτές να περιμένουν μέχρι την 1η Ιανουαρίου, όταν θα μπορούν να κάνουν εύκολη σύγκριση τιμών στο πράσινο τιμολόγιο και να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στον πάροχό τους ή αν θα επιλέξουν κάποιον άλλο ή κάποιο άλλο τιμολόγιο.

Κατευθυντήριες Οδηγίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη. Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της ΡΑΑΕΥ είναι πως μία εταιρεία έχει καταρχήν τη δυνατότητα να συγκρίνει τα δικά της προϊόντα, ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι αν οι προμηθευτές επέλεξαν εύλογα σενάρια, όπως για παράδειγμα μία μεγάλη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους, ώστε να είναι όντως αντιπροσωπευτική η σύγκριση.

Εκτός από τη συγκεκριμένη προϋπόθεση, απαραίτητο βέβαια είναι και να είναι αντικειμενικοί οι υπολογισμοί. Στο ενδεχόμενο που δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, και διαπιστωθεί απόπειρα παραπλάνησης των καταναλωτών με οποιονδήποτε τρόπο, τότε οι εταιρείες θα κληθούν σε ακρόαση, για να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Όπως επισημαίνουν πηγές των προμηθευτών, στην τηλεδιάσκεψη ανακοινώθηκε από την ΡΑΑΕΥ πως θα αποστείλει στις εταιρείες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την εφαρμογή των πράσινων τιμολογίων, στις οποίες θα διευκρινίζονται λεπτομέρειες που δεν είναι σαφείς στη ρύθμιση. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αποσαφήνιση του είδους των εκπτώσεων που μπορούν να προσφέρουν οι εταιρείες.

Σημαντικό είναι επίσης να διευκρινιστεί πότε θα μπορούν να ανακοινώνονται οι εκπτώσεις, καθώς μπορούν να αλλάζουν ακόμη και κάθε μήνα. Από την Υπουργική Απόφαση φαίνεται πως αυτό θα μπορεί να γίνεται την 1η του μηνός (μαζί με την ανακοίνωση της τελικής τιμής), κάτι που ωστόσο από τις ερωτήσεις εκπροσώπων των προμηθευτών φάνηκε να μην είναι απολύτως ξεκάθαρο. Επίσης, στις Οδηγίες θα διευκρινίζεται πως ακριβώς θα εφαρμόζεται η δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων του μηχανισμού διακύμανσης ανά τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιανουαρίου

Ρεύμα: Αμετάβλητη η ζήτηση τον Οκτώβριο – Τα μερίδια των εταιρειών

Τειρεσίας: Πάνω από 250.000 scoring μηνιαίως από το 2009 – Νέα εργαλεία για τις επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider