Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα
Στην αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ελληνικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση της χώρας μας από την Fitch, εστιάζει με δημοσίευμά του το Bloomberg, τονίζοντας πως ανοίγουν οι πόρτες σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ελληνικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση της χώρας μας από την Fitch, εστιάζει με δημοσίευμά του το Bloomberg, τονίζοντας πως ανοίγουν οι πόρτες σε μια δεξαμενή επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στο «BBB-» από «BB» με σταθερό outlook, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να βρεθούν στους κορυφαίους δείκτες που παρακολουθούν οι διαχειριστές και χαρτοφυλάκια, καθώς για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade αξιολογήσεις από Moody's, Standard & Poor's και Fitch (ο στόχος επετεύχθη πλέον), για τον iBoxx χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας κατά μέσο όρο από τους τρεις παραπάνω (επίσης) και για τον FTSE Russell χρειάζεται αναβάθμιση στη βαθμίδα «Α-» τόσο από τη Standard & Poor's όσο και από τη Moody’s (δεν έχει επιτευχθεί ακόμη).

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch διευρύνει την αγορά ομολόγων της χώρας», αναφέρει στον τίτλο του το Bloomberg και υπογραμμίζει πως το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπερνά την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού από τον Μάιο, ενώ το spread έναντι του ισπανικού είναι περίπου 20 μονάδες βάσης.

«Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,9% το επόμενο έτος, ξεπερνώντας τις περισσότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο δείκτης χρέους φαίνεται να υποχωρεί στο 152,3% του ΑΕΠ το 2024 από το 206% το 2020» επισημαίνει το Bloomberg και προσθέτει πως «μετά την ηχηρή εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο, η χώρα έχει βγει από τη κατηγορία "junk" από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I, την γερμανική Scope Ratings και την καναδική DBRS Morningstar».

«Ένα πρόσθετο σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα…» διαμηνύει χαρακτηριστικά. Η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Η προβλεπόμενη πτώση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό της πανδημίας του 205% του ΑΕΠ, συγκαταλέγεται στις καλύτερες επιδόσεις οποιασδήποτε κρατική οντότητας αξιολογεί η Fitch, αν και ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι κοντά στο τριπλάσιο επίπεδο του μέσου όρου της κατηγορίας «BBB». Από την άλλη, υπάρχουν παράγοντες που λειτουργούν αντισταθμιστικά όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, τη πολύ μεγάλη ωρίμανση (18 έτη) και το σημαντικά ρευστά διαθέσιμα (περίπου 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου) και που μειώνουν τους κινδύνους για τα δημοσιονομικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Παπαθανάσης για επενδυτική βαθμίδα από Fitch: Αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς - Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους

Θεοχάρης: Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην αδικήσει κανέναν, αλλά και να μην ανεχθεί την αδικία από κανέναν

gazzetta
gazzetta reader insider insider