Ισχυρό ενδιαφέρον για Ελλάδα στο συνέδριο της Morgan Stanley – Τι συζητήθηκε στα τετ–α–τετ των επενδυτών με τους Έλληνες τραπεζίτες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό ενδιαφέρον για Ελλάδα στο συνέδριο της Morgan Stanley – Τι συζητήθηκε στα τετ–α–τετ των επενδυτών με τους Έλληνες τραπεζίτες
Διάχυτο το κλίμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της, χωρίς καμία αμφιβολία στους επενδυτές για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Στις 9.30  το πρωί, ώρα Λονδίνου,  πραγματοποιείται σήμερα  συζήτηση με τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Στις αγορές βγαίνει σήμερα η Τρ. Πειραιώς με ομόλογο senior preferred για 500 εκατ. ευρώ.

Ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές συγκεντρώνει το road show της Morgan Stanley και του ελληνικού Χρηματιστηρίου που πραγματοποιείται από χθες στο Canary Wharf του επιχειρηματικού κέντρου του Λονδίνου. Σήμερα, οι προβολείς πέφτουν στις ελληνικές τράπεζες, καθώς στις 9.30 π.μ. ώρα Λονδίνου πραγματοποιείται συζήτηση με τους επικεφαλής CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, την οποία συντονίζει η αναλύτρια της Morgan Stanley, Nida Iqbal.

Tο στίγμα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έδωσε χθες με την ομιλία του σε επενδυτές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμπεδώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ισχυρή εντολή που έχει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, σκοπεύοντας να προχωρήσει με μια επιθετική ατζέντα που θα διασφαλίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στους επενδυτές ότι η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης και ότι πρώτη πρόκληση είναι το πώς θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, όμως, που δεν θα αποτυπώνεται μόνο στους δείκτες, αλλά θα είναι φιλική προς τους επενδυτές, βιώσιμη, θα αξιοποιεί τις τεχνολογικές προκλήσεις και θα είναι κοινωνικά δίκαιη.

Έχοντας ήδη την επενδυτική βαθμίδα και μια ανάσα από την αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου που προεξοφλεί ακόμη ένα investment grade για την Ελλάδα, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όπως και αυτή του επικεφαλής οικονομικού του συμβούλου, Αλέξη Πατέλη, καθώς και της αφρόκρεμας των επιχειρηματιών από 37 εισηγμένες εταιρείες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής από τους επενδυτές. Και σε όλες τις επαφές ήταν διάχυτο το κλίμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της, χωρίς καμία αμφιβολία στους επενδυτές για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

«Δεν υπάρχει πια η δυσπιστία που κάποτε χαρακτήριζε τα roadshows, ούτε ο φόβος ότι η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει με το πρώτο πρόβλημα στην παγκόσμια ή στην ευρωπαϊκή οικονομία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο insider.gr.

Σημειώνεται ότι μετά την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει τώρα ο καινούργιος στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών που είναι να ξαναχαρακτηρισθεί αναπτυγμένη αγορά. Αυτή η αναβάθμιση προσδοκάται ότι θα ανακοινωθεί το 2024, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η είσοδος του Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑΑ, όπως και οι αποεπενδύσεις από τις τράπεζες.

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται στο road show στο Λονδίνο είχαν πληθώρα επαφών χθες με επενδυτές, τις οποίες θα συνεχίσουν και σήμερα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο μέρισμα (αν θα διανείμουν και πόσα οι τράπεζες από τα κέρδη του 2023) και στην κερδοφορία, ιδίως στο σκέλος των επιτοκιακών εσόδων. Τα λοιπά θέματα των τετ – α – τετ των επενδυτών με τους Έλληνες τραπεζίτες περιελάμβαναν τα δάνεια (πιστωτική επέκταση και πολύ λιγότερο για νέα κόκκινα δάνεια), τις καταθέσεις και τη συνολική ρευστότητα των τραπεζών, τον Ηρακλή ΙΙΙ και αν θα γίνει χρήση του και από τις τέσσερις συστημικές, την ψηφιοποίηση και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση του πελάτη και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG.

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι τις περισσότερες επαφές – με 37 επενδυτικούς οίκους – πραγματοποίησε η Alpha Bank, έχοντας στο «αφήγημά» της την είσοδο της Unicredit, πρώτης τράπεζας που μπήκε στην ελληνική αγορά ύστερα από 17 χρόνια. Η Alpha Bank και η Eurobank προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς είναι οι τράπεζες που έχουν απεμπλακεί πλήρως από τον κρατικό έλεγχο μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Το ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα εκδηλώθηκε σε τεράστια κλίμακα με την πρόσφατη επιτυχή διάθεση του 22% των μετοχών της, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς πολιορκήθηκε από επενδυτές ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ την άνοιξη του 2024.

Σήμερα το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς θα τεστάρει και σήμερα την όρεξη των επενδυτών, καθώς βγαίνει στις αγορές με έκδοση ομολόγου senior preferred για 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο στοχεύει στην ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Όπως και στην περίπτωση της Eurobank με ανάλογη έκδοση την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς προβαίνει στην έκδοση χωρίς να έχει ανάγκη κεφαλαίων, αλλά εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή συγκυρία ζήτησης στις αγορές. Θα μπορέσει, έτσι, να προ – καλύψει απαιτήσεις MREL της επόμενης χρονιάς, όπου ο στόχος για τον δείκτη MREL είναι στο 24,9% (27,9% στο τέλος του 2025).

Όπως αναφέρουν πηγές της Τράπεζας στο insider.gr, ο σχετικός δείκτης για φέτος (21,8%) έχει ικανοποιηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ βάσει του νέου business plan που εκπονεί η Τράπεζα και θα παρουσιάσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα της χρήσης 2023, φαίνεται ότι την ερχόμενη χρονιά η Τράπεζα θα χρειαστεί να προχωρήσει σε τρεις εκδόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο της έκδοσης της Τρ. Πειραιώς αναμένεται γύρω στο 7% από 7,25% στην προηγούμενη έκδοση της Τράπεζας τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι: Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, BofA, BNP Paribas και Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολύ καλό το συνέδριο - Μέρισμα και πόσο - Προσωπικοί λόγοι... γενικώς

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Οι πελάτες αξιολογούν τη δέσμευση κάθε τράπεζας στην άσκηση υπεύθυνης τραπεζικής

Παπαθανάσης: Σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων και διάχυση των πόρων στην πραγματική οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider