Ιταλία: Η Moody's επιβεβαιώνει το «Baa3», αναβαθμίζει το outlook σε «σταθερό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Η Moody's επιβεβαιώνει το «Baa3», αναβαθμίζει το outlook σε «σταθερό»
Η Moody's Investors Service επιβεβαίωσε σήμερα τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε Baa3 και αναβάθμισε το outlook σε «σταθερό», από «αρνητικό». 

Η Moody's Investors Service επιβεβαίωσε σήμερα τη μακροπρόθεσμη αξιολογήση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε «Baa3» και αναβάθμισε το outlook σε «σταθερό», από «αρνητικό».

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η απόφαση για το outlook αντανακλά τη σταθεροποίηση των προοπτικών για την οικονομική ευρωστία της χώρας, την υγεία του τραπεζικού της τομέα και τη δυναμική του δημόσιου χρέους. Οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας (NRRP) έως το 2026, ενώ οι κίνδυνοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν μειωθεί, εν μέρει λόγω της ισχυρής δράσης της κυβέρνησης (διαφοροποίηση πηγών και ενίσχυση υποδομών) αλλά και χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Οι βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες η Moody's εκτιμά ότι θα διατηρηθούν, υποστηρίζουν επίσης την κυκλική οικονομική ανάπτυξη. Με τη σειρά της, η σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια περιορίζει τον κίνδυνο σημαντικής και ταχείας επιδείνωσης της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Baa3 στηρίζεται στα σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού και ανταγωνιστικού μεταποιητικού τομέα, του υψηλού πλούτου των νοικοκυριών και του χαμηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα. Δεδομένου ότι η μεγάλη και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι μεγάλη πολιτική πρόκληση, το χρέος της Ιταλίας θα παραμείνει πολύ υψηλό, περιορίζοντας τη δημοσιονομική ισχύ. Το βασικό σενάριο της Moody's προβλέπει ότι το χρέος της Ιταλίας θα παραμείνει περίπου στο 140% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ενώ η βιωσιμότητα του χρέους θα εξασθενήσει σταδιακά καθώς θα αυξάνεται το κόστος του νέου χρέους. Η μείωση του ελλείμματος τα προσεχή έτη θα είναι «κλειδί» για την τροχιά του χρέους, δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ ονομαστικής ανάπτυξης και επιτοκίων θα γίνει αρνητική το 2025, απαιτώντας από την Ιταλία να σημειώνει πρωτογενή πλεονάσματα για να σταθεροποιεί το χρέος της.

Η αξιολόγηση της Ιταλίας λαμβάνει επίσης υπόψη την πιστωτική υποστήριξη από την αξιόπιστη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να ανταποκριθεί σε απότομες αυξήσεις των επιτοκίων που δεν θα δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη μιας χώρας. Η αξιολόγηση λαμβάνει επίσης υπόψιν τις ελλείψεις αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ιταλίας, οι οποίες καθιστούν το πιστωτικό προφίλ της χώρας εξαρτημένο από ένα backstop της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider