Αυτές τις 7 μετοχές επιλέγει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής-φίρμα Τζορτζ Σόρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτές τις 7 μετοχές επιλέγει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής-φίρμα Τζορτζ Σόρος
Ο Τζορτζ Σόρος είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στην ιστορία.

Ο Τζορτζ Σόρος είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στην ιστορία. Η εταιρεία του, Soros Fund Management, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 7 δισ. δολαρίων, ενώ ο ίδιος ο Σόρος έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία 6,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, έχοντας κιόλας δωρίσει περισσότερα από 32 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Σόρος διαχειριζόταν στο παρελθόν το Quantum Fund, το οποίο απέφερε μέση ετήσια απόδοση 30% σε μια περίοδο 30 ετών από το 1970 έως το 2000. Έγινε παγκοσμίως γνωστός το 1992, όταν κέρδισε 1 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα από σορτάρισμα στη βρετανική λίρα.

Ακολουθούν 7 από τις κορυφαίες μετοχές που έχει επιλέξει ο Σόρος, σύμφωνα με τα στοιχεία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

Alphabet με στάθμιση χαρτοφυλακίου 2,6%

Η μητρική των Google και YouTube, μπορεί να μην «τρέχει» με τον φρενήρη ρυθμό που είχε κάποτε, αλλά είναι εξαιρετικά κερδοφόρα και με λογική αποτίμηση (20 φορές τα αναμενόμενα κέρδη). Ο Σόρος είχε επενδύσει πρώτη φορά στην Alphabet το πρώτο τρίμηνο του 2017. Έκτοτε, η αξία της μετοχής έχει υπερτριπλασιαστεί, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια απόδοση σε σύγκριση με τον S&P 500. H Soros Fund διαθέτει τώρα περίπου 1,4 εκατομμύρια μετοχές της Alphabet, αξίας περίπου $184 εκατ.

Abcam με στάθμιση χαρτοφυλακίου 2%

Η Abcam είναι μια εταιρεία εργαλείων επιστημών της ζωής που είναι γνωστή στη βιομηχανία της ως η «Αμαζόνα των αντισωμάτων». Τον Αύγουστο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξαγοράζεαι από την Danaher, αντί 5,7 δισ. δολαρίων. Ο Σόρος πήρε μερίδιο 6,2 εκατομμυρίων μετοχών στην Abcam το τρίτο τρίμηνο, το οποίο τώρα αποτιμάται στα 140 εκατ. δολάρια, πιθανώς σε ένα παιχνίδι αρμπιτράζ. Τόσο ο Σόρος όσο και η αγορά φαίνονται βέβαιοι ότι η συμφωνία δεν θα αποτύχει.

Novo Nordisk με στάθμιση χαρτοφυλακίου 2%

Η Novo Nordisk είναι μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Δανία που ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε θεραπείες για τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Τον Αύγουστο, η Novo ανέφερε ότι το φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, είδηση που εκτόξευσε τις μετοχές της. Πιθανότατα δεν είναι τυχαίο ότι ο Σόρος απέκτησε ένα ολοκαίνουργιο μερίδιο στη Novo Nordisk το ίδιο τρίμηνο που κυκλοφόρησαν τα αποτελέσματα της καρδιαγγειακής μελέτης για το Wegovy. Η αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις αναπτύσσεται αλματωδώς. Η Soros Fund αγόρασε περίπου 1,5 εκατομμύριο μετοχές της NVO αξίας περίπου 138,7 εκατ. δολαρίων.

Liberty Broadband με στάθμιση χαρτοφυλακίου 1,8%

Η Liberty Broadband είναι μια εταιρεία καλωδιακής, ευρυζωνικής και κινητής τεχνολογίας και είναι η μητρική της Charter Communications. Ο Σόρος επένδυσε για πρώτη φορά στη Liberty Broadband το δεύτερο τρίμηνο του 2016, καταβάλλοντας μέσο εκτιμώμενο τίμημα 57,45 δολαρίων. Η μετοχή δεν ήταν ακριβώς ένα success story για τον Σόρος, αλλά του απέφερε ένα αρκετά μεγάλο κέρδος με τις μετοχές να κλείνουν στα 84,58 δολάρια στις 15 Νοεμβρίου. Το fund του κατέχει περίπου 1,4 εκατομμύρια μετοχές της Liberty Broadband αξίας περίπου 126,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

AerCap Holdings με στάθμιση χαρτοφυλακίου 1,7%

Η AerCap μισθώνει αεροσκάφη σε αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. O Σόρος άνοιξε μια νέα θέση στην AerCap το πρώτο τρίμηνο του 2023 και προχώρησε σε αγορά περισσότερων από 1 εκατομμύριο μετοχές της AER το τρίτο τρίμηνο. Το fund του Soros κατέχει πλέον περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια μετοχές της AerCap αξίας περίπου 116,4 εκατ. δολαρίων. Το AerCap μπορεί να είναι το στοίχημα του Σόρος για μια συνεχή ανάκαμψη στην παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία. Η μετοχή έχει ελκυστική αποτίμηση, καθώς διαπραγματεύεται μόλις 7,4 φορές τα μελλοντικά κέρδη. Η AerCap ξεκίνησε επίσης ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο που θα βοηθήσει στη στήριξη της μετοχής.

CRH με στάθμιση χαρτοφυλακίου 1,6%

Η CRH είναι μια διαφοροποιημένη εταιρεία δομικών υλικών που παράγει προϊόντα όπως τσιμέντο, αδρανή υλικά, άσφαλτο και έτοιμο σκυρόδεμα. Τον Σεπτέμβριο, η ιρλανδική εταιρεία μεταφέρθηκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μια κίνηση που ήταν λογική δεδομένου ότι η Βόρεια Αμερική αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των κερδών της. Από τη μετάβαση στο NYSE, ο Σόρος έχει συσσωρεύσει ένα ολοκαίνουργιο μερίδιο περίπου 2 εκατομμυρίων μετοχών της μετοχής της CRH αξίας περίπου 113 εκατομμυρίων δολαρίων.

Amazon.com με στάθμιση χαρτοφυλακίου 1,4%

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών cloud, Amazon, δεν επέστρεψε τις αποδόσεις που ανέμεναν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Στην πραγματικότητα, η τιμή της μετοχής της Amazon έχει υποχωρήσει περίπου 10% από τις αρχές του 2021, καθώς η εταιρεία είδε την ανάπτυξή της να πατάει φρένο. Ο Σόρος κατέχει μετοχές της Amazon μόνο από το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Το τελευταίο τρίμηνο, η Soros Fund Management πούλησε 5.000 μετοχές της μετοχής της Amazon, μειώνοντας το μερίδιό της κατά λιγότερο από 1%. Στο τέλος του τριμήνου, ο Soros κατείχε περισσότερες από 764.000 μετοχές της Amazon αξίας περίπου 97,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider