Θεοχάρης για αποεπένδυση ΤΧΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοχάρης για αποεπένδυση ΤΧΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Την άποψή του πως το Δημόσιο δεν πρέπει να κρατήσει περαιτέρω τις μετοχές των τραπεζών, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Την άποψή του πως το Δημόσιο δεν πρέπει να κρατήσει περαιτέρω τις μετοχές των τραπεζών, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας πως έκλεισε πολύ θετικά η συμφωνία μεταξύ της UniCredit και της Alpha Bank για το 9% των μετοχών της, ενώ αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών και για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά «με την διαδικασία διάθεσης μετοχών (επαναφορά) της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ» ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «σήμερα έκλεισε και μάλιστα πολύ θετικά και μέσα από την τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η συμφωνία μεταξύ της UniCredit και της Alpha Bank, ώστε να αγοραστεί περίπου το 9% των μετοχών της τράπεζας, στην τιμή του 1,39 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με εκείνη που είχε ανακοινωθεί η διαδικασία αυτή».

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή «είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η διαδικασία αποεπένδυσης και όχι να συνεχιστεί η διακράτηση των μετοχών από το Δημόσιο». Ο υφυπουργός πρόσθεσε πως «το Δημόσιο δεν πρέπει να κρατήσει περαιτέρω τις μετοχές των τραπεζών» καθώς, όπως εξήγησε, «μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αυτό είναι ένα δεύτερο ορόσημο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και απογαλακτίζεται από την στήριξη που είχε κατά την διάρκεια της κρίσης μέσω του ΤΧΣ».

Παράλληλα, Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε πως «σήμερα υπάρχει και μια δεύτερη θετική είδηση που είναι ότι αύριο, Τρίτη, ξεκινάει και η διαδικασία του λεγόμενου βιβλίου προσφορών για την Εθνική Τράπεζα. Το ΤΧΣ θέτει στην διάθεση του επενδυτικού κοινού για το 20% με τιμή 5 έως 5,44 ευρώ ανά μετοχή. Και υπολογίζεται πως σε μια επιτυχή διαδικασία μπορεί να αποφέρει και ένα δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία».

Σε ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο ζημιώθηκε το Δημόσιο από την διαδικασία διάθεσης (επαναγορά) των μετοχών της Eurobank που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Θεοχάρης απάντησε «κατηγορηματικά, πως το Δημόσιο όχι δεν έχασε, αλλά κέρδισε μέσα από αυτή την διαδικασία» και «θα πρέπει να αποεπενδύσει τώρα, καθώς δίνει το σήμα στις αγορές ότι όχι μόνο το Δημόσιο δεν χρειάζεται στήριξη από το εξωτερικό, αλλά ούτε και το τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται στήριξη από αλλού και μπορεί πολύ καλά να σταθεί τα πόδια του».

Πρόσθεσε πως «και με όρους ταμειακούς-επενδυτικούς, για την διάσωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ έχει καταβάλει συνολικά 31,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο ωφελήθηκε κατά 28,2 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ομολόγων, συνεπώς η διαφορά είναι περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Έχει ήδη εισπράξει 3,8 δισ. ευρώ κατά την διάρκεια αυτή που διακρατούσε τις μετοχές και συνεπώς το άμεσο ως τώρα κέρδος φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ» και «επιπρόσθετα, μέσω της διαδικασίας της αποεπένδυσης -ενώ ήδη έχουμε κερδίσει- περιμένουμε να εισπράξουμε γύρω στα 3 δισ. ευρώ». Ο υφυπουργός σημείωσε πως οικονομία και τραπεζικό σύστημα είναι «οι δύο αυτοί πυλώνες που θα πείσουν τις αγορές, σε μια εάν θέλετε δύσκολη διεθνή επενδυτική συγκυρία, για να συνεχίσουν να εμπιστεύονται την χώρα μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg για αποεπένδυση ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα: Eπιστροφή στην κανονικότητα

Optima Bank: Στα 73,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Ενισχύθηκαν 65% οι καταθέσεις

Morgan Stanley: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της Ελλάδας από Fitch - Moody's, Υπεραπόδοση της οικονομίας μέχρι και το 2025

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider