Χατζηδάκης σε Κύκλο Ιδεών: Πλεόνασμα 1,1% φέτος παρά τον πόλεμο - Οριακές τροποποιήσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης σε Κύκλο Ιδεών: Πλεόνασμα 1,1% φέτος παρά τον πόλεμο - Οριακές τροποποιήσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού
Μόνο οριακές τροποποιήσεις στο προϋπολογισμό θα επιφέρει η διεθνής γεωπολιτική κρίση. Ο υπουργός θα παραστεί την Πέμπτη στο ECOFIN. Δύσκολο να καταλήξει σε συμφωνία για νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα πετύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους για εφέτος παρά την διεθνή αναταραχή που ξέσπασε με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.

«Θα έχουμε πλεόνασμα 1,1% το 2023» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός παρά το γεγονός ότι «παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις με προσοχή». Ωστόσο η Ελλάδα κατάφερε να επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα και στις προηγούμενες κρίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, τόνισε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτημα στο αν η διεθνής κατάσταση θα επηρεάσει το προσχέδιο προϋπολογισμού είπε ότι θα υπάρξουν μόνο οριακές τροποποιήσεις.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε κοινωνικές ανισότητες, αδικίες αλλά και αναχρονισμούς. Μετά από την πάλη ενάντια στη φοροδιαφυγή ανέφερε ως επόμενο μέτωπο την αναμόρφωση της δικαιοσύνης.

Επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα ενώ παράλληλα προσεγγίζει τα ζητήματα με κοινωνική ευαισθησία. Υπογράμμισε πώς ο στόχος για αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ ως το 2027 δεν είναι τόσο μακρινός καθώς τώρα βρίσκεται στα 1200 ευρώ. Σημείωσε δε ότι οι αυξήσεις μισθών που προηγήθηκαν δεν είχαν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί με τον ίδιο λελογισμένο τρόπο, συνδυάζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική ευαισθησία. «Δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, ούτε ξεφεύγουμε από το στόχο», είπε.

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες ο υπουργός είπε πως θα παραστεί την πέμπτη στο ECOFIN αν και δεν πιστεύει πως θα καταλήξει σε συμφωνία για νέο δημοσιονομικό πλαίσιο καθώς τα δύο στρατόπεδα βρίσκονται ακόμα μακριά.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε η δημοσιονομική πολιτική να μην πνίγει την ανάπτυξη, επανέλαβε ωστόσο ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων «η κυβέρνηση θα παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας και πειθαρχίας, με φιλοεπενδυτική πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις για κοινωνικό μέρισμα, γιατί δεν έχουμε αμφιβολία ότι είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση από τις αγορές και τους επενδυτές».

Η πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός για άλλη μία φορά επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Οι στόχοι της μείωσης της φοροδιαφυγής είναι δύο: Η στήριξη της κοινωνικής πολιτικής και θα δείτε στον προϋπολογισμό του 2024 αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία που στηρίζεται βασικά στις παρεμβάσεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Και στο τέλος της διαδρομής ο τελικός στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους, στο πλαίσιο ενός πιο δίκαιου και παραγωγικού συστήματος».

Δήλωσε πως μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας να μην πληρώνει λιγότερα από τον μισθωτό ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει όλες τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο φορολογικό μοντέλο αλλά παρόλα αυτά γίνονται βήματα προς τα μπροστά. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε την βελτίωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ» το οποίο από 23% έχει πέσει στο 17% με προοπτική να μειωθεί και άλλο στο 15% ενώ ο στόχος είναι το 2027 να ανέρχεται σε μόλις 9%.

Ο υπουργός περιέγραψε το πρόβλημα λέγοντας πως 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ως αποκλειστικό εισόδημα το επάγγελμα τους, και εξ αυτών το 75% δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ κάτι το οποίο σημαίνει ότι ετησίως πληρώνουν μεσοσταθμικά 867 ευρώ, την ίδια στιγμή που ο μέσος μισθωτός πληρώνει 1.160 ευρώ.

Σε ερώτηση σε σχέση με το γιατί οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούνται ακόμα με τους παλιούς συντελεστές που υπήρχαν από την εποχή των μνημονίων απάντησε πως ο στόχος από την πάταξη της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η αύξηση των δαπανών σε παιδεία και υγεία αλλά ο τελικός απώτερος στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς (Εθνική): Με «δύναμη πυρός» 7,4 δισ. ευρώ η επιβράβευση των μετόχων - Έτοιμη για βελτίωση του guidance για το 2025

Φοροδιαφυγή: Παράθυρο για «μερεμέτια» στο ν/σ μετά τη διαβούλευση - Γραμμένες στην «πέτρα» οι παρεμβάσεις για Ελεύθερους Επαγγελματίες

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Επενδύσεις 300 + 200 εκατ. ευρώ με το βλέμμα στην ενέργεια και την πράσινη μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider