ΔΝΤ: Αναβάθμισε στο 5,4% την πρόβλεψη για την φετινή ανάπτυξη της Κίνας - Οι κίνδυνοι παραμένουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Αναβάθμισε στο 5,4% την πρόβλεψη για την φετινή ανάπτυξη της Κίνας - Οι κίνδυνοι παραμένουν
Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5% φέτος και στο 4,2% το επόμενο έτος.

Aναβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο 5,4% για το 2023 επικαλούμενο την καλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου και τις πρόσφατες ανακοινώσεις πολιτικής του Πεκίνου.

Ωστόσο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος στο 4,6% «εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αγορά ακινήτων και της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης».

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5% φέτος και στο 4,2% το επόμενο έτος.

«Οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι ενισχυμένοι και εξακολουθούν να αυξάνονται, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χαμηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και αυξανόμενους κινδύνους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, σύμφωνα με το CNBC.

Και η Gopinath και άλλοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επισκέφθηκαν την Κίνα από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.

Η Gopinath συναντήθηκε με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng, τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών Yi Huiman, τον Επίτροπο του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής Kang Yi, τον υφυπουργό Εμπορίου Wang Shouwen, τον υφυπουργό Οικονομικών Liao Min και τον Πρόεδρο EXIM Wu Fulin.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 4,9%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και ενίσχυσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη ολόκληρου του έτους περίπου 5% ή περισσότερο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνέχισαν να λαμβάνουν μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να ανακοινώσουν περαιτέρω υποστήριξη για τον προβληματικό τομέα των ακινήτων και τις τοπικές κυβερνήσεις. Το Πεκίνο πήρε επίσης τη σπάνια απόφαση να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Ο στόχος των αρχών να δημιουργήσουν την απαραίτητη προσαρμογή στην αγορά ακινήτων είναι ευπρόσδεκτος», δήλωσε η Gopinath. «Η πρόκληση είναι να ελαχιστοποιηθεί το οικονομικό κόστος και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Κάμψη στο εμπορικό ισοζύγιο Οκτωβρίου με απροσδόκητη αύξηση των εισαγωγών

Ευρωζώνη: Τα πρωτοφανή επίπεδα χρέους θα φέρουν μια νέα κρίση;

Η κρίση στην Μ. Ανατολή επαναφέρει τον γερμανικό σκεπτικισμό για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας

gazzetta
gazzetta reader insider insider