Χατζηδάκης: Μειώσαμε στο 13% τον ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων - «Όπλο» για την αποκατάσταση της παραγωγής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Μειώσαμε στο 13% τον ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων - «Όπλο» για την αποκατάσταση της παραγωγής
Επιπλέον, ο υπουργός σημειώνει την κίνηση ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην τροπολογία, και αφορά σε εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος.

Ένα όπλο στην προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση της παραγωγής στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, προσέφερε η κυβέρνηση με την τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα στο 13% από 1η Νοέμβρη, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

O υπουργός αναφέρει πως το οικονομικό επιτελείο αξιοποίησε τη δυνατότητα που παρέχει η ΕΕ για παρέκκλιση απότους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ, σε μια περίοδο που οι αγρότες ειδικά, έχουν ανάγκη την στήριξη, εξαιτίας των θεομηνιών που έπληξαν την παραγωγή.

Ακόμα, ο υπουργός σημειώνει την κίνηση ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην τροπολογία, και αφορά σε εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος, λέγοντας πως αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο ενδιαφέρει προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη αναφέρει:

Σήμερα ανακοινώσαμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2023 μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα και θεσπίζεται νέος, υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος.

Η στοχευμένη αυτή μείωση γίνεται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέκκλιση από τους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ, σε πολύ περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών και προϊόντων. Είναι μια μείωση επίσης που θα έπρεπε να έχει, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μικρό σχετικά δημοσιονομικό κόστος.

Η παρέμβασή μας για τα αγροτικά μηχανήματα γίνεται σε μια περίοδο που οι αγρότες μας χρειάζονται στήριξη, ιδιαίτερα εκείνοι που επλήγησαν από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές. Δεν ισχυριζόμαστε φυσικά ότι λύνουμε έτσι όλα τα προβλήματά τους. Αλλά σίγουρα η πρωτοβουλία μας αυτή θα είναι ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση της παραγωγής στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Επιπλέον, ο νέος συντελεστής για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική σοβαρότητα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ενάντια στα δίδυμα ελλείμματα

ΑΑΔΕ: Ειδικό γραφείο για πληροφορίες και φορολογικές συμβουλές σε επενδυτές - Τι αναφέρει η απόφαση Πιτσιλή

Aνώριμες ψηφιακά παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider