Βίοι αντίθετοι: Όγδοη σερί αύξηση επιτοκίων στη Σουηδία - Πάτησε παύση η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βίοι αντίθετοι: Όγδοη σερί αύξηση επιτοκίων στη Σουηδία - Πάτησε παύση η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας
Η σουηδική οικονομία «βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα, ενώ τόνισε ωστόσο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις «είναι ακόμα πολύ υψηλές».

Για όγδοη συνεχόμενη φορά αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας την Πέμπτη, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 4%, καθώς η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον υψηλό πληθωρισμό.

Η αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πληθωρισμός, εξαιρώντας το ενεργειακό κόστος, επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο 7,2% για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. Αυτό ήταν χαμηλότερο από το ετήσιο ποσοστό 8% τον Ιούλιο.

Η σουηδική οικονομία «βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα, ενώ τόνισε ωστόσο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις «είναι ακόμα πολύ υψηλές».

«Οι τιμές των υπηρεσιών συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, οι οποίοι, μαζί με την αδικαιολόγητα αδύναμη κορώνα, διατηρούν τον πληθωρισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να μην συνεχίσει να πέφτει και να σταθεροποιηθεί αρκετά γρήγορα γύρω από τον στόχο», ανέφερε η τράπεζα.

Πάτησε παύση η Ελβετία

Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας τερμάτισε το σερί πέντε διαδοχικών αυξήσεων, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στην τριμηνιαία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη.

Η τράπεζα, η οποία άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια από το αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2022, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.

«Η σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία τρίμηνα αντισταθμίζει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SNB.

«Από τη σημερινή προοπτική, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί να καταστεί αναγκαία μια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα».

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώθηκε στο 1,6% ετησίως τον Αύγουστο, πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, και είναι σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν των γειτονικών της χωρών καθώς ο πληθωρισμός σε όλη την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,3% τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Πάτησε pause στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά είναι λιγότερο «χαλαρή» για το άμεσο μέλλον

ΣΔΟΕ: Σωρεία παραβάσεων εντοπίστηκαν με εντατικούς ελέγχους κατά τους θερινούς μήνες

Απεργία: Χειρόφρενο σε Μετρό και ΗΣΑΠ - Κυκλοφοριακό έμφραγμα στην Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider