Στο παρασκήνιο του Eurogroup, μηνύματα Λαγκάρντ για «στοπ» στις αυξήσεις επιτοκίων

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο παρασκήνιο του Eurogroup, μηνύματα Λαγκάρντ για «στοπ» στις αυξήσεις επιτοκίων
Η κα Λαγκάρντ έδωσε στους Υπουργούς Οικονομικών να καταλάβουν ότι μετά την μεγάλη «πορεία» της αύξησης των επιτοκίων κατά περισσότερες από τέσσερις μονάδες, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, θα… σταματήσει, γιατί ίσως έφτασε στον προορισμό της.

Το Σαντιάγο ντι Κομποστέλα στην Ισπανία είναι ένας ιερός προορισμός των πιστών που καταλήγουν εκεί μετά από μια μακρά πεζοπορία… αυτογνωσίας.

Εκεί συναντήθηκαν το Σάββατο και οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, στην παραδοσιακή άτυπη συνάντησή τους. Εκεί, όπου, ακριβώς λόγω του άτυπου χαρακτήρα της συνάντησης, πολλά «ακούγονται» για το πώς αντιλαμβάνονται την τρέχουσα κατάσταση, αλλά χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις.

Σ΄ αυτή την συνάντηση, όπως ακούστηκε στο περιθώριο των συναντήσεων, η κα Λαγκάρντ έδωσε στους Υπουργούς Οικονομικών να καταλάβουν ότι μετά την μεγάλη «πορεία» της αύξησης των επιτοκίων κατά περισσότερες από τέσσερις μονάδες, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, θα …σταματήσει, γιατί ίσως έφτασε στον προορισμό της.

Αυτό διατυπώθηκε με ένα πιο διακριτικό τρόπο και στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, που αναφέρει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα είναι «συμβατά» με την επίτευξη του στόχου 2% στον πληθωρισμό.

Το πότε, βέβαια, είναι μια άλλη ερώτηση στην οποία η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει παρά μόνο να περιμένει «αρκετά», ώστε τα επιτόκια να λειτουργήσουν και να φέρουν τις τιμές εκεί που είναι στο στόχος της ΕΚΤ. Η συνήθης αναμονή για την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι 6 με 9 μήνες.

Αλλά και πάλι, κανείς δεν ξέρει καθώς όπως είπε η Λαγκάρντ στην ομιλία της στο Jackson Hole τον Αύγουστο, η νέα «κανονικότητα» είναι πλέον η «μη κανονικότητα». Η «ενημέρωση» των Υπουργών για τις προθέσεις της ΕΚΤ έγινε πίσω από «κλειστές πόρτες», αλλά αρκετοί Υπουργοί άρχισαν να μιλάνε διακριτικά για το ενδεχόμενο τέλος της διαδρομής

Ακόμα και Κεντρικοί Τραπεζίτες, όπως ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, βρήκαν τον δικό τους τρόπο για να μιλήσουν για την συνέχεια, διευκρινίζοντας ότι (σ.σ. ο ίδιος) είναι εντάξει με την κατά 0,25% αύξηση των επιτοκίων, αλλά «θα προτιμούσε να μείνουν σταθερά». Με άλλα λόγια, τέλος της διαδρομής

Βέβαια, αυτό το τέλος της «διαδρομής» στο Σανντιάγο ντι Κομποστέλα, κατά τους Κεντρικούς Τραπεζίτες που ήταν εκεί, πρέπει να συμπληρωθεί από μία περισσότερο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική από τις κυβερνήσεις. Και μάλιστα, με συγκεκριμένο τρόπο, την απόσυρση των προγραμμάτων στήριξης της κατανάλωσης με διακοπή των επιδοτήσεων στην ενέργεια και στα άλλα προγράμματα.

Βέβαια κάτι τέτοιο – στο οποίο συμφώνησαν οι ΥΠΟΙΚ όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup – σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις πραγματικές αυξημένες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Και όχι μόνο οι καταναλωτές αλλά και η βιομηχανία.

Κάτι που προδικάζει μία νέα αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων που σε συνδυασμό με τις τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών θα διαμορφώσει το νέο επίπεδο τιμών από τα τέλη του 2023 και το 2024. Σ΄ αυτό το νέο «περιβάλλον», θα διαμορφωθούν οι Προϋπολογισμοί του 2024…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορική «κατρακύλα» για το ευρώ μετά το ρεκόρ στα επιτόκια από την ΕΚΤ

Αποκαλυπτήρια «δημιουργικής λογιστικής» στο έλλειμμα και το χρέος της Γερμανίας

Δεν χρειάζεται η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, μπορεί και η αγορά... 

gazzetta
gazzetta reader insider insider