Οι αγορές «κόντρα» στη Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές «κόντρα» στη Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές έρχονται σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ, παρά το ρητό και σαφές μήνυμα της Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν εξετάζονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ωστόσο οι επενδυτές έχουν ήδη στοιχηματίσει σε αυτές.

«Δεν συζητάμε καν τη μείωση των επιτοκίων», διεμήνυσε η «σκληρή» κυρία της ΕΚΤ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, στον απόηχο της 10ης σερί αύξησης που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ενώ επανέλαβε ότι το κόστος δανεισμού θα διατηρηθεί σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Καθώς μιλούσε η κα Λαγκάρντ, οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς άρχισαν να «ποντάρουν» στις μειώσεις των επιτοκίων, με την πρώτη να εκτιμούν πως θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Αναλυτές της Citigroup και της Barclays, συγκεκριμένα, περιμένουν μια «χαλάρωση» 100 μονάδων βάσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές έρχονται σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ, ενώ παρά το ρητό μήνυμα της Λαγκάρντ, η υποτονική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και ο επίμονος πληθωρισμός ωθούν τον Πιετ Κρίστιανσεν, επικεφαλής στρατηγικής της Danske Bank να υιοθετήσει ένα σενάριο που λέει πως θα έρθουν 3 μειώσεις επιτοκίων από το 2024.

Ενώ τα «γεράκια» της ΕΚΤ μπορούν να πιέσουν για άλλη μια αύξηση επιτοκίων φέτος, δύο μέλη της, ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, Μάντις Μούλερ υποστηρίζουν πως η διατήρηση των επιτοκίων στο 4% για μια παρατεταμένη περίοδο μπορεί να είναι επαρκής για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Παράλληλα, οι αγορές, εστιάζουν στις ολοένα και πιο ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, που επιβαρύνουν το ευρώ, το οποίο κατευθύνεται προς μια ιστορική «κατρακύλα» στην ένατη διαδοχική εβδομάδα πτώσης του έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας απώλειες 0,3% ενώ κινείται κοντά στο χαμηλό έξι μηνών και γύρω στα 1,067 δολάρια.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε τα μακροοικονομικά αποτελέσματα - τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός - να είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες της ΕΚΤ και ως εκ τούτου, θεωρούμε τη χθεσινή απόφαση ως την τελικό επιτόκιο - στόχος» αναφέρουν αναλυτές της ABN. «Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα στραφεί προς τη μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος» πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: H Κινεζική οικονομία στην εποχή των φθινουσών προσδοκιών

Eurobank Research: Στο 2,4% ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης το α’ εξάμηνο – Αρνητικές επιδράσεις λόγω των πλημμυρών

Επιτόκια: Εκτίναξη κόστους χρήματος κατά 4,5 μονάδες σε έναν χρόνο – Σε επιφυλακή οι τράπεζες για τα επιχειρηματικά δάνεια

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider