Κολομβία: «Βασιλιάς» των εξαγωγών η... κοκαΐνη - Εκθρονίζει το πετρέλαιο

Newsroom
Μοιράσου το
Κολομβία: «Βασιλιάς» των εξαγωγών η... κοκαΐνη - Εκθρονίζει το πετρέλαιο
Η κοκαΐνη κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του πετρελαίου στην Κολομβία και δεν αποκλείεται να αποτελέσει το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας.

Η κοκαΐνη κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του πετρελαίου στην Κολομβία και δεν αποκλείεται να αποτελέσει το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εξαγωγές πετρελαίου κατρακύλησαν 30% το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ το εμπόριο κοκαΐνης σταδιακά ανεβαίνει με τον οικονομολόγο Φελίπε Ερνάντες να εκτιμά πως τα έσοδα για την Κολομβία από το «ναρκωτικό των πλουσίων» θα αυξηθούν στα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια και θα «κοντράρουν» τα 19,1 δισ. δολάρια του «μαύρου χρυσού».

«Η κυβέρνηση καταστρέφει τα εργαστήρια όπου τα φύλλα της κόκας μετατρέπονται σε κοκαΐνη, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει την αύξηση της παραγωγής» επισημαίνει ο οικονομολόγος τη στιγμή που πέρσι, η παραγωγή κοκαΐνης στην Κολομβία έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 1.738 τόνων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο αποφάσισε να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών και αντί να στοχεύει τον πιο αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής, τους παραγωγούς φύλλων κόκας, έστρεψε την προσοχή του στην εξάρθρωση των βαρόνων των ναρκωτικών που επωφελούνται περισσότερο από τις διεθνείς πωλήσεις των ναρκωτικών

Μιλώντας πρόσφατα σε διάσκεψη με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο κ. Πέτρο αναγνώρισε ότι η προσέγγισή του για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη χώρα του είχε αποτύχει. Επέμεινε, όμως, ότι αντί να επικεντρωθούν στην εξάλειψη της παραγωγής κοκαΐνης, οι χώρες-καταναλωτές όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ινδία: Σε υψηλό 10 μηνών το εμπορικό έλλειμμα - Ξεπέρασε τα 24 δισ. δολάρια

Ρεύμα: Στοχευμένες επιδοτήσεις από το 2024 – «Συνταγή» επιδόματος θέρμανσης για τη στήριξη

Νέο ράλι στις ευρωαγορές στην «σκιά» ΕΚΤ και Λαγκάρντ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider