«Εκτόξευση» του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι «πριν το 2024»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εκτόξευση» του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι «πριν το 2024»
Τόσο το Brent όσο και το WTI βρίσκονται βαδίζουν προς έναν άκρως κερδοφόρο μήνα, σε τροχιά για την 3η σερί «πράσινη» εβδομάδα τους.

Οι τιμές του πετρελαίου «σκαρφάλωσαν» σε νέο υψηλό έτους αυτή την εβδομάδα σε ένα ράλι διαρκείας με τους αναλυτές να «βλέπουν» την τιμή του «μαύρου χρυσού» να επιστρέφει στα 100 δολάρια το βαρέλι πριν το 2024.

Το brent παράδοσης Νοεμβρίου διαπραγματεύεται στα 93,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου «στρογγυλοκάθεται» πάνω από τα 90 δολάρια. Τόσο το Brent όσο και το WTI βρίσκονται βαδίζουν προς έναν άκρως κερδοφόρο μήνα ενώ κινούνται σε τροχιά για την τρίτη συνεχόμενη «πράσινη» εβδομάδα τους.

Το ράλι τιμών έρχεται στον απόηχο της επέκτασης των περικοπών στην παραγωγή μέχρι τα τέλη του έτους που ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου Ριάντ και Μόσχα. Η Σαουδική Αραβία, «βασίλισσα» του ΟΠΕΚ, διεμήνυσε ότι θα επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους, με την Ρωσία να δεσμεύεται να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα έως τις αρχές του 2024.

Οι αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν σύντομα να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια. «Εάν ο ΟΠΕΚ+ συνεχίσει τις περικοπές της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους με φόντο το θετικό περιβάλλον ζήτησης της Ασίας, πιστεύουμε ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από 100 δολάρια/βαρέλι πριν από το 2024». Παράλληλα, η πετρελαϊκή PVM «βλέπει» πως ένα άλμα προς το ορόσημο των 100 δολαρίων ήταν «εύλογο», επικαλούμενη τους περιορισμούς στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αλλά και τη ελλείψεις ντίζελ στην Ευρώπη με φόντο τη διεθνή αύξηση των επιτοκίων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι περιορισμοί παραγωγής πιθανότατα θα οδηγήσουν σε «σημαντικό έλλειμμα της αγοράς» μέχρι το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η JPMorgan, υπολογίζει ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαπραγματευτεί σε ένα εύρος από 80 έως 100 δολάρια βραχυπρόθεσμα. «Καθώς μπαίνουμε στο επόμενο έτος, θα εξαρτηθεί πολύ από το πώς θα κινηθεί η Κίνα… τι κάνουν οι ΗΠΑ;» διερωτήθηκε αναλυτής της JPMorgan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ-Ιρλανδία: Πρόστιμο 345 εκατ. ευρώ στο TikTok

Ιστορική «κατρακύλα» για το ευρώ μετά το ρεκόρ στα επιτόκια από την ΕΚΤ

Οι αγορές «κόντρα» στη Λαγκάρντ: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider