ΕΚΤ: Τα 3 σενάρια για τα επιτόκια - Σήμερα οι ανακοινώσεις Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Τα 3 σενάρια για τα επιτόκια - Σήμερα οι ανακοινώσεις Λαγκάρντ
Άγχος στο εσωτερικό της ΕΚΤ. Διχασμός, απόκλιση απόψεων και διαφορετικές προσεγγίσεις. Το "higher for longer" και οι προβλέψεις των αγορών.

Σπάνια οι προβλέψεις λίγο πριν από μια απόφαση της κεντρικής τράπεζας (σ.σ. αναμένεται σήμερα) για τα επιτόκια ήταν τόσο ασυνεπείς όσο αυτή τη φορά. Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει άγχος και στο εσωτερικό της ΕΚΤ, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Ο Μπένγιαμιν Ντίτριχ συνοψίζει την αβεβαιότητα: «Είναι μια ζαριά με κέρμα», απαντά ο συν-επικεφαλής ομολόγων του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Lazard Asset Management στο ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια την Πέμπτη ή θα κάνει παύση αυτή τη φορά.

Η Τζουμάνα Σάλεχιν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην αμερικανική εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων Vanguard, έχει ένα πολύ παρόμοιο σχόλιο. «Αυτή θα είναι μια δύσκολη απόφαση για την ΕΚΤ και είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική απόκλιση απόψεων». Τα μέλη του Σκιώδους Συμβουλίου της ΕΚΤ, ενός φόρουμ εμπειρογνωμόνων που συντονίζει η Handelsblatt, προσφέρουν επίσης διαφορετικές προβλέψεις για το θέμα.

Σπάνια οι αγορές και οι εμπειρογνώμονες ήταν τόσο διχασμένοι λίγο πριν από μια απόφαση για τα επιτόκια όσο αυτή την εβδομάδα. Τρεις επιλογές είναι πιθανές για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου - γεγονός που καθιστά επίσης σαφές πόσο δύσκολη θα είναι η απόφαση για την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο:

Επιλογή 1: Αύξηση κατά 25 μονάδες

Μια αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (25 μονάδες βάσης) θα ήταν δυνατή - πρακτικά κανείς δεν αναμένει μεγαλύτερη κίνηση. Αυτό θα αύξανε το βασικό επιτόκιο στο 4,5% και το επιτόκιο των καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ, το οποίο εξακολουθεί να είναι πιο σημαντικό στην πράξη, στο 4%.

Το κύριο επιχείρημα υπέρ αυτής της επιλογής είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του 2%. Παρέμεινε στο 5,3% τον Αύγουστο. Και πιο πρόσφατα, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν, οπότε ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονος ή ακόμη και να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο.

Η κύρια ανησυχία, ωστόσο, είναι ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί τις έντονα κυμαινόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκε πρόσφατα μόνο ελαφρώς από 5,5% σε 5,3%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ένα μέτρο του κατά πόσο η διαδικασία αύξησης των τιμών έχει ήδη πάρει τη δική της ζωή.

Η Σάλεχιν προειδοποιεί: «Ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι υψηλός, το ίδιο και η αύξηση των μισθών. Η ισχυρή αύξηση των μισθών γίνεται περισσότερο αισθητή στον τομέα των υπηρεσιών, όπου το κόστος εργασίας αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους κατά μέσο όρο από ό,τι στη μεταποίηση».

Με την κίνηση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, η ΕΚΤ μπορεί ταυτόχρονα να υπαινίσσεται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς: Για τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, αναμένεται μείωση των επιτοκίων λίγο μετά τη σύνοδο κορυφής για τα επιτόκια.

Επιλογή 2: Καμία αύξηση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα

Θα ήταν επίσης πιθανό η κεντρική τράπεζα να μην αυξήσει τα επιτόκια, αλλά να σηματοδοτήσει ότι θα τα αφήσει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό θα έφτανε τελικά στην κορύφωση των επιτοκίων - ειδικά αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενεργήσει παρόμοια: Στις ΗΠΑ, η απόφαση για την περαιτέρω πορεία θα ληφθεί στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να πείσει τις αγορές ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν πράγματι ξανά γρήγορα μετά τη σύνοδο κορυφής. Η δεύτερη επιλογή θα υποστηριζόταν από το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ήπια ύφεση και ότι ακόμη και η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε ακόμη να υποστεί σημαντικές πιέσεις.

Πάνω απ' όλα, ένα ερώτημα παίζει σημαντικό ρόλο στη νομισματική πολιτική: πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δείξουν την πλήρη επίδρασή τους οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων; Εάν οι νομισματικοί φύλακες υποθέσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα ήταν ένα επιχείρημα υπέρ της παραμονής των επιτοκίων αμετάβλητων.

Επιλογή 3: Προσωρινή παύση στις αυξήσεις

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια, αλλά να καταστήσει πολύ σαφές ότι πρόκειται μόνο για μια παύση και όχι ήδη για τη σύνοδο κορυφής για τα επιτόκια. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χόακιμ Νάγκελ, ο οποίος, όπως όλοι οι επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών, έχει λόγο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, είχε πρόσφατα επισημάνει αυτή την επιλογή σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Θα είχε το πλεονέκτημα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε πράγματι να περιμένει περαιτέρω στοιχεία για την οικονομία.

Ανεξάρτητα από το ποια επιλογή θα αποφασίσει η κεντρική τράπεζα την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές ανοιχτές στη συνέχεια. Αλλά, είναι επίσης σαφές ότι θα αποφύγει κάθε εμφάνιση ότι δεν καταπολεμά τον πληθωρισμό αρκετά σθεναρά.

Ο Ντίτριχ προειδοποιεί επίσης για ένα «δεύτερο κύμα» πληθωρισμού, το οποίο, σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία, δεν είναι ασυνήθιστο και «συχνά το πιο επιζήμιο». Στο πλαίσιο αυτό ασκεί επίσης κριτική: «Οι κεντρικές τράπεζες βασίστηκαν υπερβολικά σε προηγούμενες επιτυχίες και ως εκ τούτου ξεκίνησαν τη μάχη κατά του πληθωρισμού με καθυστέρηση ενός έτους».

Η Goldman Sachs και η ελβετική τράπεζα Pictet αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη. Η Σαλεχίν πιστεύει επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες «δεν χαλαρώνουν τώρα». Τονίζει: «Υπάρχουν πάρα πολλά που διακυβεύονται. Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του χαμηλού πληθωρισμού υπερτερούν κατά πολύ της ζημίας μιας βραχυπρόθεσμης ύφεσης».

Πιστεύει ότι μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πιθανή, ιδίως ότι το "higher for longer", μια μεγαλύτερη περίοδος με υψηλότερο επιτόκιο είναι σημαντική. «Το επιτραπέζιο μοντέλο, δηλαδή τα σταθερά υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να διατηρηθούν ταυτόχρονα οι δύο κίνδυνοι - ύφεση και πληθωρισμός - υπό έλεγχο» εκτιμά.

ΕΚΤ: Οι εμπειρογνώμονες τάσσονται κατά της αύξησης των επιτοκίων

Εντός του Σκιώδους Συμβουλίου, οι απόψεις επίσης αποκλίνουν. Ο Γιαν Βίμπινγκ, για παράδειγμα, συν-επενδυτής της Oddo BHF Group, πιστεύει ότι η ΕΚΤ και η Fed δεν θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια προς το παρόν - αλλά θεωρεί ότι θα ήταν λάθος και στις δύο περιπτώσεις.

Ο Σίλβεν Μπρόγιερ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη και τις όμορες περιοχές της S&P Global Ratings, πιστεύει ότι θα ήταν «συνετό» για την ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια. Η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι η ίδια η κεντρική τράπεζα ανέμενε πρόσφατα, υποστηρίζει. Κατά την εκτίμησή του, τα υψηλότερα επιτόκια φτάνουν στην ευρύτερη οικονομία μέσω των τραπεζών και μειώνουν τη ζήτηση.

Η Σίλκε Τόμπερ του Ινστιτούτου IMK, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τα συνδικάτα, επισημαίνει την τρέχουσα αύξηση των μισθών. Επειδή, όμως, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι σχετικά χαμηλές, υποθέτει ότι αυτή η τάση των μισθών δεν θα παγιωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια άλλη ανάγνωση της αναβάθμισης και οι δύο παράγοντες που θα την επηρεάσουν

Αποκαλυπτήρια «δημιουργικής λογιστικής» στο έλλειμμα και το χρέος της Γερμανίας

Η Γερμανία με... μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα; Έτσι λένε στο Βερολίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider