Πληθωρισμός: Ήπια επιτάχυνση στο 2,7% τον Αύγουστο - Τρόφιμα και στερεά καύσιμα οδηγούν την άνοδο των τιμών

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Ήπια επιτάχυνση στο 2,7% τον Αύγουστο - Τρόφιμα και στερεά καύσιμα οδηγούν την άνοδο των τιμών
Στερεά καύσιμα και τρόφιμα πάτησαν ξανά το «γκάζι» των ανατιμήσεων. «Βουτιά» 79% για το φυσικό αέριο που εν μέρει συγκράτησε τον γενικό δείκτη. Μικρή επιβράδυνση στο 5,3% για τον δομικό από 5,4% προηγουμένως.

Συνέχεια στην τάση επιτάχυνσης του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου μήνα καταγράφει η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Αυγούστου, σε αντίθεση με την τάση που είχε διαφανεί στην αντίστοιχη ανακοίνωση της Eurostat στις 31 Αυγούστου με «ανάγνωση» του ρυθμού αύξησης στο 3,4% από 4,1% προηγουμένως.

Ας σημειωθεί επίσης, πως η αύξηση του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος ανερχόταν σε 11,4% τον Αύγουστο 2022 έναντι αύξησης 1,9% τον ίδιο μήνα του 2021.

Η τάση επιβράδυνσης είχε διακοπεί τον Ιούλιο όταν και ο ρυθμός του πληθωρισμού είχε επιταχυνθεί στο 2,5% έπειτα από ένα σερί αποκλιμάκωσης 9 μηνών με «τερματικό σταθμό» το 1,8% του Ιουνίου.

Ο Αύγουστος είναι και ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας όπου καταγράφεται υψηλότερος ρυθμός ανόδου στις τιμές. Για άλλη μία φορά, τα τρόφιμα είναι αυτά που οδηγούν την άνοδο των τιμών.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2023 δεν παρουσίασε μεταβολή. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους είχε σημειωθεί μείωση 0,3%.

Ράλι στα τρόφιμα και στα στερεά καύσιμα

Με τα λαχανικά να έχουν «τσιμπήσει» τον Αύγουστο σε ετήσια βάση κατά 17,6%, πλέον τα νοικοκυριά κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα» για τις ανατιμήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν μετά από την ανυπολόγιστη θεομηνία στον κάμπο της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel, η οποία κατέστρεψε την «καρδιά» της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.

Η κατηγορία Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων «εκτοξεύτηκε» 14,4%, λοιπά τρόφιμα 12,4% τα έλαια και λίπη 12%, γαλακτοκομικά και αυγά 11,9%, τα φρούτα ακρίβυναν κατά 10,7%, ενώ τα κρέατα κατά 9,7%. Μεγάλες ανατιμήσεις γνώρισαν και τα στερεά καύσιμα με 24,2%, τα φάρμακα 12,4% αλλά και τα αεροπορικά ταξίδια, ένεκα και της καλοκαιρινής ζήτησης, με άνοδο 14,1%.

Στον αντίποδα, η ενέργεια και ειδικά το φυσικό αέριο έκαναν «βουτιά» με την τιμή του τελευταίου να μειώνεται κατά 78,8%. Το πετρέλαιο θέρμανσης «έχασε» 20,7% ενώ ο ηλεκτρισμός 6,5%.

Οι ανατιμήσεις ανά κατηγορία

Η αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των γενικών κατηγοριών προϊόντων πήρε την ανιούσα. Αναλυτικά, η αύξηση του Γενικού δείκτη σε ετήσια βάση, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 10,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 3,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 6,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 5,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 5,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 1,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
  • 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
  • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 6,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 3,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

  • 12,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
  • 3,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Αποκλιμάκωση στον πυρήνα

Στα ευχάριστα νέα, είναι η μικρή αποκλιμάκωση που καταγράφεται στις υποκείμενες τιμές. Ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού τον Αύγουστο και σε ετήσια βάση, επιβραδύνθηκε στο 5,3% από 5,4% τον Ιούλιο, όταν και είχε ανακάμψει μετά από μία σύντομη ανάπαυλα επιβράδυνσης τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούνιο ήταν και η πρώτη ένδειξη «φρένου» στον πυρήνα του πληθωρισμού, καθώς είχε «πέσει» απότομα κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 6,7% του Μαΐου στο 4,9%.

Πρόκειται για τον δείκτη ο οποίος αφορά στο σύνολο των τιμών εξαιρουμένων των πλέον ευμετάβλητων, σε προϊόντα όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Είναι και ο προτιμητέος δείκτης για την ΕΚΤ η οποία τον λαμβάνει εξαιρετικά υπόψη της όταν θέλει να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις πολιτικής της.

Ο κομβικός δείκτης των υπηρεσιών καταγράφηκε στο 2,6%, με επιβράδυνση από το 2,8% του Ιουλίου, όταν και είχε επιταχυνθεί από το 2,5% του προηγούμενου μήνα.

Από την άλλη, ο δείκτης των αγαθών καταγράφηκε στο 2,7%, σημειώνοντας «φρενάρισμα» σε σχέση με το 3,1% του Ιουλίου.

Ο εναρμονισμένος δείκτης και τα μισθώματα

Στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζεται ο εναρμονισμένος δείκτης του Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2022, να παρουσιάζει αύξηση 3,5% έναντι αύξησης 11,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Την ίδια στιγμή, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2023, παρουσίασε μείωση 0,2%. Μείωση επίσης 0,2% σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Τέλος, όσον αφορά τα μισθώματα, των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023 διαμορφώθηκε σε 2% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Γιατί η κατοικία θα παραμείνει ακριβή και δυσεύρετη – Μέση άνοδος τιμών κατά 7% το 2023-2024

Ρεύμα: Θολό «τοπίο» για τη διασύνδεση Κύπρος–Ελλάδα – Δεν καταβλήθηκαν τα πρώτα 50 εκατ. στον ανάδοχο

Σπίτι μου: Τέλος Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις 5.000 νέων δανείων - Τι αλλάζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider