Νέα άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο: Στο +3,7% - «Αγκάθι» τα καύσιμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο: Στο +3,7% - «Αγκάθι» τα καύσιμα
Ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,7%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Όλα τα βλέμματα στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,7%, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα βλέμματα να στρέφονται στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και την πορεία των επιτοκίων.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, που συνιστά υψηλό 14 μηνών έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,6% αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, σκαρφάλωσε 4,3% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων τροφοδότησαν μεγάλο μέρος της πληθωριστικής «λαίλαπας», καθώς σημείωσαν άνοδο 5,6% σε μηνιαία βάση, με «άλμα» 10,6% να σημειώνει μόνο η βενζίνη. Τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 0,2%, ενώ το κόστος στέγασης έχει ακριβότερο κατά 0,3%. Η άνοδος του πληθωρισμού έπληξε τους μισθούς των εργαζομένων. Οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 0,5% για τον μήνα, αν και εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις επιταχύνθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, υπό το βάρος των υψηλότερων τιμών σε ενέργεια και μια σειρά άλλων αγαθών. Toν Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3% του Ιουνίου, αλλά λίγο χαμηλότερα από το 3,3% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών. Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση 0,2% από τον Ιούνιο, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση και όσο προέβλεπαν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να τιθασεύσουν την άνοδο των τιμών, έχοντας επιδοθεί σε μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που «έτρεχε» σε υψηλό 40 ετών το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Οι αγορές «αποχαιρετούν» το σενάριο πως η Fed θα έκανε ένα «διάλειμμα» από τις επιτοκιακές αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου του γεγονότος πως ο πληθωρισμός «τσίμπησε» εκ νέου και παρουσιάζεται ιδιαιτέρως ανθεκτικός και επίμονος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πήγε στο Ριάντ και οι φήμες για μεταγραφή 1 δισ. δολαρίων οργιάζουν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Φρ. Μπελέρη: Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να τηρήσουν τους νόμους

Αυτή είναι η καινούργια έπαυλη του Λιονέλ Μέσι αξίας 10,8 εκατ. δολαρίων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider