Τράπεζες: Μέτρα για τους πληγέντες και δωρεά δεκάδων εκατ. ευρώ στο κράτος για την αντιμετώπιση της θεομηνίας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μέτρα για τους πληγέντες και δωρεά δεκάδων εκατ. ευρώ στο κράτος για την αντιμετώπιση της θεομηνίας
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, εξετάζονται εγγυοδοτικά προγράμματα όπως αυτά που χορηγήθηκαν στην πανδημία του Covid-19 για να στηρίξουν επιχειρήσεις και απασχόληση. «Κοινή γραμμή» το εξάμηνο, τουλάχιστον, «πάγωμα» μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Στο τραπέζι και πρόταση για νέα εγγυοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ. Μέτρα στήριξης ανακοίνωσαν οι Εταιρείες Διαχείρισης.

Όχι μόνο με μέτρα στήριξης των δανειοληπτών, αλλά και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί πλήγμα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, θα συνδράμουν οι τράπεζες, αλλά και με δωρεά στο κράτος για την αναγέννηση της περιοχής της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, στο πακέτο των μέτρων που επεξεργάζονται οι τράπεζες και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο, περιλαμβάνεται και δωρεά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το κράτος, προκειμένου να υποστηριχθούν οι πληγείσες περιοχές και οι άνθρωποί τους.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν προτείνει στην κυβέρνηση να δημιουργηθούν εγγυοδοτικά προγράμματα, όπως αυτά που είχαν δημιουργηθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση του Covid-19, το 2020, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και η απασχόληση. Τότε, μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ τα οποία έδιναν κρατική εγγύηση 80% σε κάθε δάνειο και μέχρι 40% συνολικά στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, οι τράπεζες είχαν εκταμιεύσει δάνεια 8 δισ. ευρώ για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Αναλογικά, και η παρούσα συγκυρία εκτάκτου ανάγκης από τις πρωτόγνωρες πλημμύρες, υπαγορεύει μέτρα πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτά που χορηγήθηκαν στους πληττόμενους από την θεομηνία «Ιανός» το 2020, δεδομένου ότι η θεομηνία «Daniel» ήταν τέσσερις - πέντε φορές βαρύτερη από τον «Ιανό», όπως δήλωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, η Ελλάδα θα λάβει έως και 2,25 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, αναμένεται να εξειδικεύσουν η καθεμία ξεχωριστά αλλά και ως Ένωση Ελληνικών Τραπεζών τα μέτρα συνδρομής τους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε άμεσα ότι οι τράπεζες θα στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών (πυρκαγιές και πλημμύρες).

Σημειώνεται ότι εκτός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, και κυρίως την Τράπεζα Πειραιώς που έχει την μεγαλύτερη έκθεση στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της διασύνδεσής της με την αγροτική οικονομία, στην περιοχή έχουν παρουσία και δύο συνεταιριστικές τράπεζες, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Η τελευταία ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τρεις μήνες, αλλά και όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους επόμενους έξι μήνες τουλάχιστον.

Σημειώνεται ότι το εξάμηνο «πάγωμα» των πλειστηριασμών ήταν μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε και η κυβέρνηση, επομένως προεξοφλείται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» για τις τράπεζες.

Μέτρα στήριξης ανακοίνωσαν και οι Εταιρείες Διαχείρισης

Νωρίτερα σήμερα, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ανακοίνωσε και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από τα πρόσφατα καταστροφικά φαινόμενα (ενδεικτικά, δασική πυρκαγιά του Έβρου, πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel»), καθώς και την ακόλουθη κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εταιρείες διαχείρισης γνωστοποιούν ότι πέραν των μέτρων που έχουν ληφθεί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας για τις εν λόγω περιοχές, έχουν ήδη προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. Σε αναστολή των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους δανειολήπτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου. Το παραπάνω χρονικό διάστημα θα επανεξεταστεί, μετά από την αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε πληττόμενη περιοχή.
  2. Σε αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης στις πληττόμενες περιοχές, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης του αντίστοιχου φαινομένου. Σκοπός της αναστολής είναι να δοθεί επαρκής χρόνος στους πληττόμενους οφειλέτες να εκδώσουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά για την ένταξη στο αντίστοιχο πλαίσιο της κρατικής αρωγής στο πλαίσιο των σχετικών πρωτοβουλιών της Πολιτείας.

Οι ενέργειες μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα των εταιρειών διαχείρισης θα αξιολογηθούν εκ νέου, μετά την οριστικοποίηση των κρατικών μέτρων στήριξης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πληττόμενες περιοχές. Παράλληλα, σημειώνεται ότι πέραν των παραπάνω, οι εταιρείες μέλη της Ένωσης ήδη προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ρύθμισης οφειλών προς τους δανειολήπτες, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει κάθε Εταιρεία Διαχείρισης.

Η ΕΕΔΑΔΠ προτρέπει τους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν τα μέτρα προστασίας και στήριξης των πληγέντων τα οποία ανακοινώνει η ελληνική Κυβέρνηση καθώς και να επικοινωνήσουν απευθείας με την εκάστοτε Εταιρεία Διαχείρισης που διαχειρίζεται την οφειλή τους. Οι εταιρείες μέλη της Ένωσης είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε δυνατή στήριξη στους πληττόμενους δανειολήπτες και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης - Φον Ντερ Λάιεν: Έως και 2,25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - Τα 5 «κανάλια» χρηματοδότησης και η task force

Πλημμύρες: Στη Θεσσαλία το 7% της συνολικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για πλημμυροπαθείς

gazzetta
gazzetta reader insider insider