Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δύο μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δύο μήνες
Πράλληλα μετατίθεται για 15 Σεπτεμβρίου η ημερομηνία ανακήρυξης των συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία λαμβάνει και τυπική νομική υπόσταση η απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή των πλειστηριασμών και κατασχέσεων στην περιφέρεια της Θεσσαλίας λόγω της κακοκαιρίας «Daniel». Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ήταν μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε και η κυβέρνηση και αναμένεται ότι θα αποτελέσει «οδηγό» για τις τράπεζες. Επίσης, μετατίθεται για 15 Σεπτεμβρίου η ημερομηνία ανακήρυξης των συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΠΝΠ «επείγουσες διατάξεις για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη μετάθεση της ημερομηνίας ανακήρυξης συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 στην περιφέρεια Θεσσαλίας».

Η ΠΝΠ εκδόθηκε σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων της περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμών, κατασχέσεων κλπ) στην ίδια περιφέρεια, από την 7η Σεπτεμβρίου 2023.

Η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι πλειστηριασμοί που είχαν πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 ακυρώνονται καθώς έχει αναδρομική ισχύ.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «πράξεις των προηγούμενων εδαφίων, που έχουν διενεργηθεί κατά το χρονικό διάστημα από την 6η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τη δημοσίευση της παρούσας, λογίζονται ως μη γενόμενες και επαναλαμβάνονται μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας αναστολής».

Παράλληλα, εκδόθηκαν δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση δικονομικών θεμάτων από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων στην Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, στην ΠΝΠ προβλέπεται:

«Άρθρο πρώτο

Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω της κακοκαιρίας "Daniel"

1. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναστέλλεται από τη δημοσίευση της παρούσας έως και τη 10η Νοεμβρίου 2023, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων, καθώς και νομικών οντοτήτων.

Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών, προσωπικών κρατήσεων, καθώς και κάθε διαδικασία που διενεργείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.) [e-auction].

Πράξεις των προηγούμενων εδαφίων, που έχουν διενεργηθεί κατά το χρονικό διάστημα από την 6η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τη δημοσίευση της παρούσας, λογίζονται ως μη γενόμενες και επαναλαμβάνονται μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας αναστολής.

2. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατά το χρονικό διάστημα από την 6η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τη 10η Νοεμβρίου 2023, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων, βοηθημάτων και αντιρρήσεων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Άρθρο δεύτερο

Μετάθεση ημερομηνίας ανακήρυξης συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023

Η ημερομηνία της παρ. 1 του άρθρου 17 και της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4804/2021 (Α' 90) για την ανακήρυξη συνδυασμών, ειδικά για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και αποκλειστικά για τα αρμόδια δικαστήρια που έχουν την έδρα τους στην περιφέρεια Θεσσαλίας και των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 8 έως και 13 Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με τις υπό στοιχεία 38991οικ./8.9.2023 (Β΄ 5382) και 38993οικ./9.9.2023 (Β΄ 5385) αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, μετατίθεται για τη 15η Σεπτεμβρίου 2023».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Εκπτώσεις μέχρι και 40% από μεγάλες αλυσίδες σε έπιπλα και οικοσυσκευές για τους πλημμυροπαθείς

Πλημμύρες: Στη Θεσσαλία το 7% της συνολικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα

Φάμελλος: Αυτό που προέχει είναι να ορθοποδήσει η Θεσσαλία και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των καταστροφών

gazzetta
gazzetta reader insider insider