Παγκόσμια Τράπεζα: Σκέφτεται να διπλασιάσει την έκθεσή της στην Τουρκία, στα 35 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: Σκέφτεται να διπλασιάσει την έκθεσή της στην Τουρκία, στα 35 δισ. δολάρια
Ο διεθνής οργανισμός θα κινητοποιήσει νέα κεφάλαια ύψους 18 δισ. δολαρίων, πρόσθετα στα προγράμματα που «τρέχουν» ήδη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για να διπλασιάσει ενδεχομένως την έκθεσή της στην Τουρκία στα 35 δισ. δολάρια προκειμένου να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της μεγαλύτερης μη πετρελαϊκής οικονομίας της Μέσης Ανατολής, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν δέσμευση της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους έως και 18 δισ. δολαρίων για έργα τα επόμενα τρία χρόνια, επιπλέον των 17 δισ. δολαρίων σε προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες. Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει άμεσο δανεισμό προς την κυβέρνηση καθώς και στήριξη στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις πηγές.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συνομιλίες.

Μια συμφωνία θα σήμαινε ψήφο εμπιστοσύνης στη νεοσύστατη οικονομική διοίκηση του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Από τότε που διορίστηκαν τον Ιούνιο, η Τουρκία έχει αρχίσει να αναιρεί τα τόσα έτη ασυνήθιστων οικονομικών πολιτικών ανάπτυξης που επεδίωξε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την επανεκλογή του τον Μάιο. Ο Σίμσεκ και ο Ερκάν ηγούνται των προσπαθειών για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και να βάλουν την οικονομία του σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε μια πιο βιώσιμη πορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο «γόρδιος δεσμός» της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider