ΗΠΑ: Μπλόκο σε αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα - Στο «στόχαστρο» τομείς της τεχνολογίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μπλόκο σε αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα - Στο «στόχαστρο» τομείς της τεχνολογίας
«Μπλόκο» σε αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να περιορίσει την ικανότητα του Πεκίνου να αναπτύξει στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες παρακολούθησης, επικαλούμενη απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. 

«Μπλόκο» σε αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να περιορίσει την ικανότητα του Πεκίνου να αναπτύξει στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες παρακολούθησης, επικαλούμενη απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η διάταξη, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, αφορά στις επενδύσεις των ΗΠΑ σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών, κβαντικών υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμα, η διάταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ πριν το 2024, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και εξαιρεί τομείς όπως η βιοτεχνολογία.

Η Κίνα, αντιδρώντας στην απόφαση του Μπάιντεν, απάντησε έντονα στους περιορισμούς των ΗΠΑ.

«Η Κίνα είναι έντονα δυσαρεστημένη και αντιτίθεται αποφασιστικά στην επιμονή των ΗΠΑ να εισάγουν περιορισμούς στις επενδύσεις στην Κίνα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του, σύμφωνα με το CNBC.

«Πρόκειται για κραυγαλέο οικονομικό εξαναγκασμό και τεχνολογικό εκφοβισμό» τονίζει.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου κάλεσε, εν τω μεταξύ, τις ΗΠΑ να «σεβαστούν την οικονομία της αγοράς και τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού» και «να απέχουν από την παρεμπόδιση του παγκόσμιου εμπορίου και τη δημιουργία εμποδίων που εμποδίζουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας».

«Το μήνυμα είναι αρκετά σαφές» δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ο Eswar Prasad, καθηγητής διεθνούς εμπορίου στο Cornell University. «Η Ουάσιγκτον θέλει να χρησιμοποιήσει την επιταγή της εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιορίσει τις μεταφορές τεχνολογίας και τις επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία στην Κίνα (...)» ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Πώς οι απεργίες στην Αυστραλία μπορούν να βάλουν «φωτιά» στις τιμές του φυσικού αερίου

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει την Πολωνία

ΗΠΑ: «Κλειδί» η πορεία του δομικού πληθωρισμού για τις κινήσεις της Fed στα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider