Ο Μπιλ Άκμαν σορτάρει το 30ετές ομόλογο των ΗΠΑ - Πώς επηρεάζεται από τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπιλ Άκμαν σορτάρει το 30ετές ομόλογο των ΗΠΑ - Πώς επηρεάζεται από τον πληθωρισμό
Οι αναφορές του Άκμαν ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα

Ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής, Μπιλ Άκμαν, ανέφερε πως το hedge fund του, Pershing Square Capital Management, στοιχηματίζει κόντα στο αμερικανικό 30ετές ομολόγου, εστιάζοντας στην πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία για να δικαιολογήσει την επιλογή του.

Σε ανάρτηση του στο X (τέως Twitter) ο Άκμαν υποστήριξε ότι αν ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός είναι 3% και όχι 2%, η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου θα μπορούσε να ανέλθει στο 5,5%, προσθέτοντας ότι αυτό «μπορεί να συμβεί σύντομα».

Την Τετάρτη, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 4,16%, το υψηλότερο κλείσιμο του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

«Τοποθετούμε αυτά τα στοιχήματα αντιστάθμισης αγοράζοντας δικαιώματα προαίρεσης αντί για άμεσο σορτάρισμα ομολόγων», έγραψε ο Άκμαν.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, η ενεργειακή μετάβαση και η μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων «προαναγγέλλουν» υψηλότερο πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια της από τον Μάρτιο του 2022 για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Τον περασμένο μήνα και αφού προχώρησε σε νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, η Fed υπογράμμισε ότι διατηρεί τις επιλογές της ανοιχτές για συνέχιση στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, εφόσον «δείχνουν» προς μια τέτοια κατεύθυνση τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως οι αναφορές του Άκμαν ήρθαν λίγες ώρες αφότου η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ κατά μια βαθμίδα, κίνησε που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και η οποία εξέπληξε τις διεθνείς αγορές.

Το ιστορικό των επιλογών του επενδυτή

Το Reuters υποστηρίζει πως ο Άκμαν εδραίωσε τη φήμη του ως ακτιβιστής επενδυτής πιέζοντας για αλλαγές σε εταιρείες που κυμαίνονται από την Chipotle έως τη σιδηροδρομική εταιρεία Canadian Pacific, με μηνύματα μέσω των social media σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές στις ΗΠΑ.

Το 2020 ο Άκμαν ήταν μεταξύ ενός μικρού αριθμού επενδυτών που «είδαν» νωρίς το εύρος της κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού και έβαλε ένα κόντρα στοίχημα που απέφερε στο fund του έσοδα ύψους 2,6 δισ. δολαρίων εκείνο το έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Selloff στον Nasdaq «πυροδότησε» η υποβάθμιση της Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider