Τζέιμι Ντάιμον (JPMorgan): Γελοία η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζέιμι Ντάιμον (JPMorgan): Γελοία η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch
«Δεν έχει τόση σημασία» γιατί είναι η αγορά και όχι οι οίκοι αξιολόγησης που καθορίζουν το κόστος δανεισμού, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan.

Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Fitch Ratings δεν έχει καμία σημασία, δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον.

«Δεν έχει τόση σημασία» γιατί είναι η αγορά και όχι οι οίκοι αξιολόγησης που καθορίζουν το κόστος δανεισμού, εξήγησε ο Ντάιμον. Ωστόσο, είναι «γελοίο» ότι άλλες χώρες έχουν υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας από τις ΗΠΑ όταν εξαρτώνται από τη σταθερότητα που δημιουργείται από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

«Το να έχουν τριπλό-Α και όχι οι ΗΠΑ είναι κάπως γελοίο. Συνεχίζει να είναι το πιο επιτυχημένο και το πιο ασφαλές έθνος στον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά ο Ντίμον.

Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας σε AA+ από AAA, επικαλούμενη την «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια», μια διάβρωση της διακυβέρνησης και μια αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους. Είχε τοποθετήσει τις ΗΠΑ σε επιτήρηση από τον Μάιο, όταν τα μέλη του Κογκρέσου αρνήθηκαν να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους και σχεδόν οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία.

«Πρέπει να απαλλαγούμε από το ανώτατο όριο του χρέους», είπε ο Ντίμον. «Χρησιμοποιείται και από τα δύο μέρη» με τρόπους που σπέρνουν αβεβαιότητα στις αγορές, κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch Ratings: Γι' αυτό υποβαθμίσαμε τις ΗΠΑ

Ίλιγγος στην αμερικανική αγορά ομολόγων των 25 τρισ. δολαρίων μετά τη Fitch – Η ιστορία του 2011

Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος για τις αγορές από την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch

gazzetta
gazzetta reader insider insider