Εξοικονομώ 2021: Νέες υπαγωγές και αγώνας δρόμου για τις προθεσμίες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξοικονομώ 2021: Νέες υπαγωγές και αγώνας δρόμου για τις προθεσμίες
Με νέες υπαγωγές συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» που «τρέχει» από το τέλος του 2021. Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις.

Με νέες υπαγωγές συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», το οποίο «τρέχει» από το τέλος του 2021. Μέχρι στιγμής και ύστερα από την πρόσφατη (όγδοη) απόφαση υπαγωγής έχουν λάβει έγκριση 43. 279 ωφελούμενοι ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες υπαγωγές.

Το πρόγραμμα έχει σημειώσει καθυστερήσεις μεταθέτοντας χρονικά τον ορίζοντα ολοκλήρωσης για τους ωφελούμενους με το μεγαλύτερο μέρος αυτών, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αγορά, να σχετίζονται με μερική δυσκινησία διεκπεραίωσης, προβλήματα στις αιτήσεις και τους ελέγχους τα οποία ορισμένες φορές οφείλονται και σε λάθη των αιτούντων και καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα αποτελεί μια συντονισμένη δράση για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών. Όπως είναι γνωστό, απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, με έμφαση και υψηλά ποσοστά ενίσχυσης στα αδύναμα νοικοκυριά ενώ από την υλοποίηση των παρεμβάσεων αναμένεται σημαντική ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα αλλά και των μηχανικών σε όλη τη χώρα. Φυσικά, βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσής του αποτελεί η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Όπως προβλέπεται, η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους ωφελούμενους είναι 12 μήνες και ξεκινά από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, δηλαδή:

  • η υλοποίηση του συνόλου των παρεμβάσεων και η τυχόν εξόφληση των λοιπών απαιτούμενων δαπανών με ίδια κεφάλαια (π.χ. έκδοση αδειών, ασφαλιστικές εισφορές),
  • η διενέργεια της 2ης ενεργειακής επιθεώρησης και η εξόφληση αυτής,
  • η έκδοση παραστατικών τυχόν μελετών ή/και συμβουλευτικών υπηρεσιών,
  • η καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα της πρώτης δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου επισυνάπτοντας τα απαιτούμενα παραστατικά δαπανών και τα λοιπά δικαιολογητικά,

Σημειώνεται ότι για τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης του έργου εκδίδεται σχετική απόφαση ολοκλήρωσης από τον φορέα υλοποίησης και η καταβολή του υπόλοιπου της επιχορήγησης ή/και του δανείου ολοκληρώνεται εντός χρονικού διαστήματος 60 ημερών από τον επιτυχή έλεγχο της δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα καταργήθηκε η υποχρέωση της τμηματικής ολοκλήρωσης του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής (με κίνδυνο απένταξης της αίτησης σε αντίθετη περίπτωση).

Ποια άλλα «Εξοικονομώ» είναι σε εξέλιξη

Παράλληλα με το «Εξοικονομώ 2021», σε εξέλιξη είναι και ο νέος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% για κάθε δικαιούχο/κτίριο κατοικίας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.

Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 12 Ιουνίου 2023 έως την 15η Σεπτεμβρίου 2023 ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα και για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους». Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο έχει λάβει παράταση μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλαγή στο Εξοικονομώ 2021-Καταργείται η υποχρέωση της τμηματικής ολοκλήρωσης

Εξοικονομώ 2021: Εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες - Αυξάνεται ο προϋπολογισμός κατά 591,7 εκατ. ευρώ

Σκρέκας: Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» - Στις 800.000 οι αιτήσεις στο «Ανακυκλώνω Συσκευή»

gazzetta
gazzetta reader insider insider