Σνάμπελ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εφησυχασμό απέναντι στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εφησυχασμό απέναντι στον πληθωρισμό
Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εφησυχασμό απέναντι στον πληθωρισμό, διαμηνύοντας πως η υπερβολική αύξηση του κόστους δανεισμού δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εφησυχασμό απέναντι στον πληθωρισμό, διαμηνύοντας πως η υπερβολική αύξηση του κόστους δανεισμού δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένοι στα δεδομένα και να ισορροπήσουμε στο να κάνουμε πάρα πολλά ή παρά πολύ λίγα», επεσήμανε το μέλος της ΕΚΤ σε ομιλία της στο Λουξεμβούργο. «Οι κίνδυνοι τόσο της υποτίμησης των πιέσεων όσο και της ασθενέστερης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία» επηρεάζουν τον στόχο για πληθωρισμό στο 2% εξήγησε.

Οι δηλώσεις της Σνάμπελ εντάσσεται σε εκείνες διάφορων συναδέλφων της, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η ιστορική εκστρατεία σύσφιξης της ΕΚΤ μπορεί να επεκταθεί και το φθινόπωρο. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουν να αυξάνονται «μετά τις καλοκαιρινές διακοπές», ενώ ο Βέλγος Πιερ Ουνς προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο, εάν ο δομικόςπληθωρισμός δεν επιβραδυνθεί. Ο Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους και ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ συμφώνησαν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν είναι απαραίτητη μια αύξηση τον Σεπτέμβριο αλλά ο δεύτερος προεξόφλησε την νέα άνοδο τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος για να αντιμετωπίσει την ιστορική άνοδο του πληθωρισμού, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν έχει τελειώσει ακόμη επειδή η αύξηση των τιμών συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά. Οι αγορές έχουν ως επί το πλείστον προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και επίσης δίνουν περισσότερες από 50% πιθανότητες για νέα αύξηση είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός, τώρα στο 6,1%, αναμένεται να υπερβαίνει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το 2025, καθώς η προηγούμενη άνοδος της τιμής της ενέργειας έχει εισχωρήσει τώρα στην ευρύτερη οικονομία, ανεβάζοντας τις τιμές για τα πάντα και επίσης ωθώντας υψηλότερα τους μισθούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Άλλη μία τράπεζα που υποβαθμίζει την πρόβλεψη ανάπτυξης της Κίνας

Βγαίνει στις αγορές η Alpha Bank για την ενίσχυση των MREL

Η Ducati παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό mountain bike με πλαίσιο από ανθρακονήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider