JP Morgan: Εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας - Επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: Εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας - Επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο
Στην εγχώρια, υπό διαμόρφωση, πολιτική σκηνή, στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και στις κινήσεις που καταγράφουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, στρέφεται η JP Morgan. «Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της οικονομίας μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας. Ποιος οίκος αξιολόγησης θα δώσει το «βάπτισμα του πυρός» για την επενδυτική βαθμίδα.

Στην εγχώρια, υπό διαμόρφωση, πολιτική σκηνή, στις προσπάθειες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και στις κινήσεις που καταγράφονται στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, εστιάζει η JP Morgan, παραθέτοντας τις δικές της εκτιμήσεις σε καθένα από τα παραπάνω, ανοιχτά ζητήματα.

Όπως αναφέρει ο ισχυρός επενδυτικός οίκος, το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης προκάλεσε μια έκπληξη, συγκριτικά με την εικόνα των δημοσκοπήσεων, καθώς η κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας επικράτησε με πολύ μεγαλύτερη, από την αναμενόμενη, διαφορά. Εξαιτίας ωστόσο, του συστήματος της απλής αναλογικής, δε κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό εδρών, ώστε να πιάσει την απόλυτη πλειοψηφία, «ανοίγοντας το δρόμο» για μια δεύτερη εκλογική «μάχη» με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που συνοδεύεται από ένα «μπόνους» - εδρών για το πρώτο κόμμα.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του οίκου, η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας δείχνει προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας, χωρίς να χρειάζεται να επιτευχθούν συμβιβασμοί για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Κατά τους ίδιους, μια δεύτερη θητεία για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση, ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη σταθερή της πορεία στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού, η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σενάριο για μια δεύτερη ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία, οι αναλυτές «βλέπουν» υψηλές πιθανότητες να καταφέρει η Ελλάδα να επιτύχει το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η DBRS, η Fitch και η Standard & Poor's αξιολογούν επί του παρόντος την ελληνική οικονομία, μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική, ενώ η Moody's εξακολουθεί να την τοποθετεί, τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από το «investment grade». Ο πρώτος οίκος που θα «μιλήσει», μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, θα είναι η Fitch, έχοντας αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στις 27 Ιανουαρίου από το «BB» στο «BB+».

Παρ'όλα αυτά, η JP Morgan διατηρεί χαμηλά τον «πήχη» για μια νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου (που ουσιαστικά θα σημάνει το πέρασμα στην επενδυτική βαθμίδα) στις 9 Ιουνίου, καθώς θεωρεί ότι η Fitch θα διατηρήσει μια υπομονετική στάση, με φόντο τις δεύτερες εκλογές και την πολιτική ατζέντα που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει και θα σχηματιστεί. Βέβαια, οι αναλυτές θέτουν υψηλές πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε «investment grade» από τη DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, από τη Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου και από τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Ως προς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σημειώνουν πως υπεραπέδωσαν σημαντικά έναντι των τίτλων της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδας και κυρίως στις 22 Μαΐου, εξαιτίας των απρόσμενα, ισχυρών επιδόσεων της Νέας Δημοκρατίας. Η JP Morgan διατηρεί μια γενικά εποικοδομητική στάση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία θα διαπραγματεύονται σταθερά, σε ένα πιο στενό εύρος έναντι των ιταλικών, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών - δημοσιονομικών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού σκηνικού και της υψηλής πιθανότητας η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα τέλη του 2023, τη στιγμή που οι αγορές τιμολογούν ήδη την πιθανή αναβάθμιση σε «investment grade» στο άμεσο μέλλον.

JP Morgan

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν εντοπίζουν τυχόν ελκυστικά σημεία εισόδου - στα τρέχοντα επίπεδα - για μια «overweight» σύσταση στα ελληνικά ομόλογα (διατηρούν «ουδέτερη σύσταση), αναμένοντας τυχόν διεύρυνση των spreads, ώστε να αλλάξουν τη θέση τους. Από την άλλη, για τους επενδυτές που αναζητούν και επιθυμούν αυξημένες θέσεις στην εγχώρια αγορά, η JP Morgan θεωρεί ελκυστικό, το τμήμα της καμπύλης στα 8 - 10 έτη, καθώς διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα, έναντι των άλλων αγορών της περιφέρειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ταύρος» για την Ελλάδα η Morgan Stanley - Ισχυρή ανάπτυξη στη διετία - Πότε αναμένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

BofA: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει έναντι της Ευρωζώνης - Τι θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα - Οι τρεις «καταλύτες»

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider